På onsdag spelar Sverige kvartsfinal i VM hemma i Stockholm och på Tele2 Arena. Motståndet blir klart ikväll. Se vilka potentiella motståndare det kan bli.

I Malmö avgörs allt ikväll, när Mellanrundans sista dag står på lut. Eller åtminstone Sveriges öde avgörs ikväll, vilka som står på näst i kvartsfinalen och vilka man ”slipper”. I teorin har Sverige tre möjliga motståndare i kvartsfinal: Egypten, Danmark och Kroatien. Men att de sistnämnda ska nå kvartsfinal är föga troligt då kroaterna behöver ta upp 22 mål på Danmark samtidigt som danskarna också måste förlora mot Egypten.

Istället är de troliga alternativen Egypten och Danmark för svensk del. Lagen möts ikväll i Malmö Arena (avkast 20:30). Vinnarna där kommer att slippa Sverige i kvartsfinal, förloraren kommer i sin tur att få möta just Sverige i kvarten. För svensk del innebär det ett väldigt tufft motstånd oavsett, precis som det ska vara i ett slutspel. För Egypten räcker ett oavgjort resultat i kvällens match mot Danmark för att bli gruppsegrare och slippa Sverige. För Danmark är det endast seger som gäller för att undvika ett skandinaviskt derby på onsdag. Det ska sägas att båda lagen förmodligen mycket hellre vill ha Ungern i en kvartsfinal, så räkna med stor underhållning i Malmö ikväll. Matchen sänds på TV6 och i Viaplay.

Lagens förutsättningar

Egypten

Egypten är klara för kvartsfinal redan men kan inte spela med avslappnade axlar mot Danmark direkt. Egypten vill inte ha Sverige i kvartsfinal, det kan vi nästan garantera. För att Egypten ska undvika Sverige så krävs poäng mot Danmark ikväll. En poäng räcker för att säkra förstaplatsen i gruppen och för att få Ungern i kvartsfinal istället. Förlust för Egypten mot Danmark innebär att Sverige ställs mot Egypten i kvartsfinal, i sådana fall.

Danmark

Danmark är i stort sett klara för kvartsfinal även om man i teorin inte är det. Kroatien kan knappa in 22 mål vid seger mot Bahrain och dansk förlust, och då är den danska medaljdrömmen krossad. Detta scenario är svårsmält och inte speciellt sannolikt. För att Sverige ska få möta Danmark i kvartsfinal så behöver danskarna förlora eller spela oavgjort mot Egypten. Skulle Danmark i sin tur vinna mot Egypten ikväll så kommer Sverige att få möta egyptierna.

Kroatien

Kroaterna måste först vinna mot Bahrain för att sedan inta tv-soffan och hoppas på att Danmark förlorar mot Egypten. Med detta sagt ska också Kroatien ha tagit in 22 bollar för att kunna snuva Danmark på kvartsfinalplatsen. Ett mycket svårt scenario, och nästintill omöjligt. Lyckas Kroatien med detta, ja då blir det Sveriges motstånd i kvarten.