Norges damlandslag i handboll låg under med fem mål i halvtidspaus. Efter en stark vändning i andra halvlek tog Norge matchen till förlängning där Henny Reistad blev stor matchhjälte med sina 15 mål i matchen och sex mål i förlängningen. Norge ska nu spela VM-final på söndag och Danmark får spela om bronspengen. Efter dansk ledning med 14-9 i paus slutade matchen 23-23 under ordinarie tid innan en förlängningsrysare gav Norge segern till 28-29.

Den tidiga fredagskvällen innehöll den första av två VM-semifinaler i Danmark och Herning när hemmanationen Danmark drabbade samman med en annan värdnation i form av Norge inför fulla läktare i Jyske Bank Boxen. Det var fulla läktare som tog emot lagen, där matchen var en typ av repris från EM-finalen 2022.

Danmark började bäst och fick med sig en 5-1-ledning efter sju minuter efter fyra mål från mittsexan Kathrine Heindahl. Men efter Thorir Hergeirssons timeout började Norge komma ikapp efter några fina aktioner från mittnian Stine Bredal Oftedal. Men det danska landslaget fick energi av den goda starten och fick in tre snabba mål på bara ett par minuter för att rycka ifrån igen.

Efter kvarten spelad ledde Danmark med 9-5 och hade ett grepp om första halvlek. Danmark fortsatte på den ledande vägen för resten av halvleken och imponerade både framåt och bakåt medan Norge hade problem på målvaktssidan och i anfallsspelet. Danmark fick en väldigt fin träff i första halvlek och gick in till halvtidsvilan med en ledning med fem bollar (14-9). De som minns EM-finalen 2022 vet att Danmark hade en tremålsledning i paus då men Norge vände i andra halvleken. Men nu hade danskorna en femmålsledning att skydda.

Andra halvlek

Norge hade en bra start på andra halvlek men Danmark ville inte släppa sin ledning och håll hårt i den med ett par viktiga mål. Efter drygt tio minuter i halvleken fick dock Danmark ett stort avbräck när mittsexan Kathrine Heindahl fick ledas ut med en befarad knäskada, något som förmodligen håller henne borta från spel även i en medaljmatch. Heindahl leddes ut och Danmark tappade en stjärna i försvar- och anfallsspel.

Althea Reinhardt stod i målet för dansk del och var utan tvekan Danmarks bästa spelare i matchen under båda halvlekar medan Norge (Katrin Lunde och Silje Solberg) hade lite mer problem rent målvaktsmässigt under stora delen av matchen. Efter kvarten spelad hade Reinhardt hjälpt Danmark att hålla ledningen intakt även om Norge tagit in ett par mål med dansk ledning 18-16 med 15 minuter kvar.

När Henny Reistad satta 17-16 för Norge på straffkast så återstod 13 minuter av matchen och det började kännas som att Danmark skakade efter en systematisk upphämtning från norskorna. Danmark hade dock kvar en ettmålsledning in till matchens sista tio minuter och Norge kunde inte kvittera som det såg ut som. Varje gång Norge gjorde mål så svarade Danmark.

Matchen hade rafflande slutminuter. Med tre minuter kvar stod det 22-21 till Danmark. Efter ett danskt tekniskt fel kontrade dock Norge och fick straffkast där Camilla Herrem fick med sig straffkastet och en dansk utvisning. Henny Reistad kvitterade på straff till 22-22 med två och en halv minuter kvar, detta var första gången som Norge var ikapp på hela matchen.

Med en minut kvar tog Norge ledningen via Sanna Solberg och var helt plötsligt i förarsätet under matchens sista ordinarie minut. Danmark fick det sista anfallet i matchen och fick ett straffkast med sig för att kvittera semifinalen. Kristina Jörgensen fick chansen från sju meter och sköt in 23-23 i matchens sista sekund. Målet tog matchen till förlängning i Herning.

Norge, som låg under med fem mål i paus, fick alltså avsluta matchen med ledning efter en otrolig upphämtning i andra halvlek. Men norskorna lyckades inte ta segern i hamn under ordinarie tid.

Förlängning

Silje Solberg (Norges målvakt) hade spelat upp sig i slutet av ordinarie matchtid och hjälpte Norge på ett imponerande sätt i vändningen. Solberg började också förlängningen med en fin räddning. Men det gjorde även Danmarks inbytta målvakt Sandra Toft. Under de första fem förlängningsminuterna gjorde dock båda lagen två varsina mål och det stod 25-25 in till den andra förlängningsfemman.

Henny Reistad, som gjorde Norges två mål i första förlängningsdelen, satte 25-26 med första målet under sista fem. Med bara några anfall per förlängning blev varje anfall extremt viktigt. Danmark kvitterade efter Reistads ledningsmål men samme Reistad återtog ledningen för Norge direkt efter. Med två minuter kvar fick dock Danmark med sig ett straffkast och en norsk utvisning och kunde sätta sig själva i ett riktigt bra läge. Efter Kristina Jörgensens straffmål var det kvitterat med två minuter att spela på.

Med en minut kvar av andra förlängningsfemman satte Norges gigant Henny Reistad (14:e målet i matchen) ett straffkast för att ge Norge ledningen med minuten att spela på för Danmark. Lite strul med matchklockan gav lite extra spänning till semifinalrysaren. Men när matchen väl kastades igång igen så fick Danmark straff direkt. Kristina Jörgensen fick chansen från sju meter igen och satte 28-28 med 30 sekunder kvar. Norge fick då en halvminut på sig att avgöra semifinalen och då sköt Henny Reistad in 28-29 med matchens absolut sista skott. Men domarna gick direkt till VR-skärmen och kollade tiden, om inte skottet kom efter slutsignal. Men ett snabbt beslut kom och matchens stora spelare Henny Reistad blev matchhjälte med matchens absolut sista skott. Matchen slutade 28-29 till Norge efter förlängning.

Norge vände matchen i andra halvlek och i förlängningen var det Henny Reistad-show för att säkra en ny VM-final för det norska damlandslaget. På söndag väntar final för Norge mot vinnarna i kvällens semifinal (Frankrike eller Sverige) och för Danmark väntar bronsmatch (också på söndag) mot förlorarna i kvällens semifinal.

Finalen i damernas handbolls-VM 2023 spelas 19:00 på söndagen den 17 december och bronsmatchen spelas 16:00 samma dag.

Danmark – Norge, 28-29 e.förl (14-9, 23-23)