Sverige låg under mot Ungern i halvtidspaus. Sedan vände Sverige på steken efter en mycket bra andra halvlek och vann med 26-22. Blågult är därför nu klara för VM-kvartsfinal i damernas handbolls-VM 2023. 

Till lördagskvällen slog svensk handboll ett nytt rekord när Göteborg och Scandinavium fyllde arenan med 10 561 betalande och nytt publikrekord på hemmaplan för ett svenskt damlandslag. För motståndet stod Ungern där Sverige vid seger kunde bli klart för VM-kvartsfinal. Detta medan Ungern själva var i behov av poäng för att hålla sin kvartsfinaldröm vid liv.

Tomas Axnér formerade sin ”ordinarie” startsjua med Jenny Carlson, Jamina Roberts och Emma Lindqvist på nio meter samt med Elin Hansson, Nathalie Hagman och Linn Blohm på sex meter i anfallsspelet. Johanna Bundsen började i målet och Anna Lagerquist bytte i försvaret till en början.

Den svenska nationalsången sjöngs högt från publiken i Göteborg och de svenska spelarna såg ut att njuta rejält av stunden när man kunde gå ut med blågula landslagskläder i en VM-match på hemmaplan där mycket stod på spel. Sverige kunde inte använda sin energi till att ta ett tidigt övertag på Ungern utan man missade två straffar under de första fem minuterna och matchen stod lika 2-2 därefter.

Efter kvarten spelad hade Sverige precis tagit upp till 6-6 efter ett tremålsunderläge under en period. Ungern var farliga framåt och gjorde det svårt för svenskorna. För svensk del var det högersexorna Nathalie Hagman och Mathilda Lundström som fick in bollarna och var effektiva. Johanna Bundsen gjorde dessutom två straffräddningar för att ge Sverige chansen att hålla det jämna resultatet.

Sverige tappade sitt momentum under andra halvan av första halvlek där Ungern var effektiva men där Sverige fick jobba enormt i sina anfall mot ett hårt jobbande ungerskt försvar och Ungern hade en tremålsledning inför slutminuterna. Men efter ett par bra minuter och ett supermål från Emma Lindqvist i halvlekens sista skott slutade halvleken 10-11 till Ungern.

Andra halvlek

Trots en tidig utvisning på Emma Lindqvist (hennes andra) i andra halvlek så kunde Sverige gå upp i ledning med 12-11 efter två mål från Jamina Roberts och därmed vända på steken. Just Roberts var dominant i andra halvlekens inledande skede med tre mål och tre assist i Sveriges sex första mål.

Blågult fick ett mindre grepp om Ungern med fyramålsledning efter elva minuter där ungrarna stoppades av Johanna Bundsen och Jamina Roberts i synnerhet. Sverige visade bra mentalitet och styrka när man efter underläget i halvtid kom ut och tog tag i allt direkt. Efter kvarten spelad ledde Sverige med fem mål och Ungern var skakat.

Emma Lindqvist var väldigt bra för svensk del i andra halvlek. I och med sina två utvisningar spelade inte Lindqvist något mer försvarsspel i matchen men det gav henne energi till fina aktioner från högerniopositionen.

Blågult höll sin femmålsledning intakt inför de sista tio minuterna och kontrollerade händelserna. Men med några tappade bollar och tekniska fel med sju-åtta minuter kvar av matchen fick Ungern en liten chans in i matchen med två snabba mål. Men när det svenska försvarsspelet svek en aning så svek inte Emma Lindqvist. Helsingborgs-tjejen tog saken i egna händer med två svenska mål och gav Blågult en enklare transportsträcka mot segern.

Sverige gjorde en helgjuten insats i andra halvlek där Jamina Roberts, Emma Lindqvist och Johanna Bundsen var bärande i den svenska vinsten. Slutresultatet skrevs till 26-22 inför rekordpubliken i Scandinavium.

I och med de två poängen är Sverige nu klara för kvartsfinal i VM efter åtta inspelade poäng (full pott). Sverige har dock inte blivit klara gruppsegrare ännu då man möter tvåan Montenegro på måndag för att avsluta Huvudrundan. Montenegro ligger på sex poäng och kan vid seger mot Sverige gå förbi med tanke på att inbördes möten går före målskillnad. I och med segern och avancemanget till slutspel är Sverige dessutom klara för OS-kval.

I kvartsfinal möter Sverige antingen Tyskland eller Danmark från Grupp 3.

Sverige -Ungern, 26-22 (10-11)

Svenska målskyttar:
Emma Lindqvist 7, Jamina Roberts 7, Nathalie Hagman 5, Elin Hansson 3, Mathilda Lundström 2, Jenny Carlson, Olivia Mellegård.