Sverige ledde med tio (!) bollar efter första halvleken i VM-kvartsfinalen mot Tyskland. Sedan gick Blågult in till andra halvlek och stängde kvartsfinalen. Efter seger med 27-20 spelar nu Sverige semifinal mot Frankrike på fredag.

Under onsdagskvällen, på Luciadagen, stod Sverige inför en VM-kvartsfinal mot Tyskland i Danmark och Herning. Sverige, med endast en vilodag som var resdag, fick börja utan Mathilda Lundström i laget. Högersexan hade feber under onsdagsmorgonen och även om Lundström mått bättre under dagen så valde Sverige att ta det säkra före det osäkra.

Blågult var små favoriter i mötet men de flesta var nog överens på förhand om att matchen skulle bli väldigt jämn, detta mellan två lag som ställdes mot varandra i två genrep inför VM med blandade resultat där båda lagen fick med sig en varsin seger. Tyvärr så slöt inte publiken i Herning upp till handbollsfest då det ekade relativt tomt i Jyske Bank Boxen vilket blev en stor kontrast till publikfesterna i Scandinavium för de svenska spelarna.

Men en rysare och handbollsfest blev det ändå när två fysiska landslag bjöd upp till kamp. Olivia Mellegård gjorde matchens första mål på straffkast och Sverige fick jubla först. Sveriges fina försvarsspel höll Tyskland från något mål under matchens nio minuter och ledde med 4-0, det finns Tysklands tränare Markus Gaugisch att ta timeout.

Sverige var väldigt bra i försvarsspelet och Tyskland fick bara skjuta avslutat helt pressade av Sveriges tvåor och treor i försvaret och Johanna Bundsen behövde bara stå för en vass räddning (vissa enklare) under matchens tolv första minuter där Sverige ledde med 6-0. Efter 14 minuter kom det första tyska målet men då hade Sverige gjort sju mål och kopplat grepp om första halvlek. Det var inte så att Sverige var superfrejdiga framåt men man var effektiva.

Efter 20 minuter tog Tyskland sin andra timeout i matchen vid svensk ledning 11-3. Det var försvarsspelet som gjorde det för Sverige i andra halvlek där tyskorna tvingades till många tekniska fel och där Blågult orkade spela aggressivt i 30 minuter. Johanna Bundsen var dessutom väldigt bra i målet och hade nog framför allt satt lite griller i huvudet på Tyskland inför mötet med sitt storspel i VM. Sverige gick in till halvtidsvilan med ledning 16-6 efter en helt strålande första halvlek i en VM-kvartsfinal.

Andra halvlek

Med en tiomålsledning in till andra halvlek hade inte Sverige kunnat skapa sig ett bättre läge för semifinalavancemang. Tysklands målvakt (inbytt i första halvlek) Sarah Wachter började bra för tyskorna och tillät Tyskland kliva upp med ett par tidiga mål i och med sina räddningar. Med svenska ögon sett fick man vara glad för att Sveriges Johanna Bundsen också började bra i andra halvlek. Efter tio minuter i halvleken ledde Sverige med sju bollar och Tyskland hade tagit in en aning.

Sverige var lite slarviga i början av andra halvlek och spelade inte speciellt bra framåt och kunde, på ett rimligt sätt, inte hålla samma försvarsspel i andra. Johanna Bundsen var dock bra och bjöd inte in Tyskland mer än nödvändigt även om tyskorna bara låg under med sex mål inför slutkvarten.

Även om anfallsspelet var sämre i andra halvlek så var det ändå inte så att Tyskland på något sätt hotade Blågult på allvar inför de sista tio minuterna när matchen låg och puttrade mellan en svensk sexmålsledning och sjumålsledning.

Den svenska ledningen blev mindre och mindre under delar av slutminuterna men det fanns inte mycket som talade för en tysk vändning. Och någon vändning skulle det inte heller bli. När Sverige gjorde 25-18 med fem minuter kvar punkterades allt. En helt formidabel första halvlek för Sverige resulterade i en tiomålsledning, en ledning som Tyskland inte kunde rucka på till andra halvlek. Slutsiffrorna skrevs till 27-20 till fördel för Sverige och Tomas Axnérs landslag ska nu spela semifinal i damernas handbolls-VM 2023 och är en av världens fyra bästa nationer på damsidan!

I och med segern väntar nu semifinal för Sverige och medaljmatcher oavsett utgång. På fredagen 15 december väntar VM-semifinal mot Frankrike i Herning med avkast 21:00.

Sverige – Tyskland, 27-20 (16-6)

Sverige: Linn Blohm 5, Olivia Mellegård 5, Nathalie Hagman 5, Jamina Roberts 5, Jenny Carlson 4, Elin Hansson 2, Tyra Axnér.

Tyskland: Alina Grijseels 4, Viola Leuchter 4, Amelie Berger 4, Meike Schmelzer 2, Johanna Stockschläder 2, Lisa Antl, Emily Bölk, Annika Lott, Antje Döll.

VM-semifinalerna 2023

Fredag 15 december:
Norge – Danmark
17:30

Sverige – Frankrike
21:00