Frankrike vann VM-premiären 2023 mot Angola. En tajt drabbning, där Angola pressade Frankrike ända in till slutet, slutade med fransk seger med slutsiffrorna 30-29.

Den sena torsdagskvällen innehöll fyra matcher i damernas handbolls-VM 2023. Medan det var ganska ojämna möten på tre olika håll så spelades en jämn och häftig match mellan Frankrike och Angola i Stavanger. Båda nationerna spås spela om platser i huvudrundan vilket på något sätt rivstartade gruppen för båda lagen.

I första halvlek stod Afrikas bästa nation, Angola, upp bra mot fransyskorna och höll jämnt där dock Frankrike ledde med 18-15 in till halvtidsvilan efter många missade kontringar. I andra halvlek fortsatte Angola på ett bra sätt inledningsvis och pressade Frankrike. Fransyskorna hade fortsatt lite problem med att sätta sina kontringar medan Angola spelade bra bakåt och frejdigt, ibland lite för frejdigt, framåt. I mitten av andra halvlek såg Angola ut att tappa matchen efter två onödiga utvisningar men man fortsatte behålla ett mindre gap mot toppnationen Frankrike. Men när Frankrike började sätta sina kontringar efter angolanskt slarv så började matchen se ut att bli allt mer ojämn mot slutet.

Men Angola och Albertina Kassouma vägrade ge sig och kom igen efter att man började spela med två mittsexor och hitta andra vägar in bakom Frankrike. Med fyra minuter kvar ledde Frankrike bara med ett mål och avslutningen blev spännande. Angola ådrog sig en utvisning med tre minuter kvar och skulle spela med en spelare mindre under två av slutminuterna men kvitterade till 28-28 med två minuter kvar innan Frankrike dock gjorde ett snabbt mål för att återta ledningen innan Angola återigen kvitterade med minuten kvar. Under den sista minuten i matchen gjorde Frankrike mål och Angola fick matchens sista anfall för chans till kvittering, men matchens sista skott hamnade i stolpen. Angola stod för en fantastisk insats och pressade stornationen Frankrike hela vägen men förlorade till slut.

Trots att Frankrike slarvade en del i både uppställt spel och kontringar under matchen så var det Angolas tappade bollar som till slut fällde avgörandet i Stavanger. Frankrike vann till slut med 30-29 och tog en premiärseger i Grupp D.

Parallellt under den sena kvällen vann också Ungern mot Paraguay, Polen mot Iran och Tjeckien mot Kongo i Grupp B, Grupp F och Grupp H.

Resultat torsdag 30 november, avkast 20:30

Ungern – Paraguay (Grupp B)
35-12

Frankrike – Angola (Grupp D)
30-29

Polen – Iran (Grupp F)
35-15

Tjeckien – Kongo (Grupp H)
32-22