Sverige vann stort mot Luxemburg i kvalet mot EM 2024. Trots en mycket dålig start blev slutresultatet 17-39 på bortaplan och den svenska truppen har nu två storsegrar i ryggen inför kommande VM-slutspel.

Det var ingen hemlighet att Sverige, efter sin senaste vinst hemma i Uppsala mot Färöarna, stod tippade som favoriter inför sin andra EM-kvalmatch mot Luxemburg. Matchen inleddes dock inte så bra som de flesta hade förväntat sig. De första femton minuterna fick publiken bevittna ett svenskt lag som hade svårt att hitta rytmen. Med överraskande starka anfall från Luxemburg och mycket slarv i den svenska offensiven ledde de bara matchen med 4-6 efter en kvart spelad.

Den svenska truppen började matchen med Jenny Carlson, Johanna Bundsen, Linn Blohm och Jamina Roberts på bänken, vilket speglade en del på planen där tempot inte kom upp till den nivå som krävs. Efter en del byten lyckades Sverige gå till paus med en bekväm ledning på 7-15.

Om första halvlek var bristfällig, var andra halvlek snarare en uppvisning av den svenska handbollen. Kontringarna blev allt fler och de svenska spelarna, med Nathalie Hagman och Elin Hanssons raska fötter, straffade Luxemburg gång på gång. Nina Koppang visade upp sin skicklighet genom ett kraftfullt skott från 9 meter och tillsammans med spelare som Mathilda Lundström och Emma Lindqvist bidrog hon till en målfest för Sverige.

I andra halvlek började landslagets defensiv leva upp till en bättre nivå. Evelina Eriksson, som blev inbytt inför andra halvlek, gjorde flera avgörande räddningar i målet. Med hjälp från hårt jobbande försvarare som blockerade mycket skott, blev det svårare för Luxemburg att hitta nätet. Slutresultatet blev 17-39 till de blågula.

Matchen i sin helhet var en bit från perfekt, men trots den sega starten visade Sverige att de har ett starkt lag inför stundande VM som går av stapeln mellan den 29 november – 17 december med matcher i Sverige, Norge och Danmark. Nästa EM-kvalmatch för den svenska truppen väntas under tidigt 2024.

Luxemburg – Sverige, 17-39 (7-15)