Tomas Axnér har presenterat damernas OS-trupp 2024, där 17 spelare åker till Frankrike för de Olympiska Spelen i sommar. Se Sveriges trupp och spelschema nedan.

Den 25 juli kastar damlandslaget igång sitt OS-äventyr i Frankrike och närmare bestämt OS-staden Paris men också i Lille, där slutspelet spelas. Sverige tillhör tuffa Grupp A tillsammans med Norge, Danmark, Tyskland, Sydkorea och Slovenien och får jobba hårt för att nå de första fyra platserna i gruppen som innebär kvartsfinal. Gruppspelet spelas mellan 25 juli till 3 augusti och slutspelet spelas 6-10 augusti med kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Under tisdagsförmiddagen presenterade Tomas Axnér sin trupp till de Olympiska Spelen 2024 i Paris. Där bjöd förbundskaptenen inte på allt för många överraskningar i sin trupp på 17 spelare (endast 14 får registreras till varje match). Men Sverige väljer att gå på bara en vänstersexa igen, i form av Elin Hansson som alltså är ensam på den positionen. Det är också bara två målvakter inskrivna i form av Johanna Bundsen och Evelina Eriksson, alltså ingen Jessica Ryde (dock reserv) eller Irma Schjött.

Noterbart är att Carin Strömberg, som varit in och ut i landslaget, är tillbaka i OS-spel som en av två mittnior. På högernio finns Emma Lindqvist tillsammans med Nina Koppang och Emma Lindqvist. Det innebär att Nina Dano inte är med i OS-truppen, inte ens som reserv. Högernian har haft en tuff vår säger förbundskapten Tomas Axnér.

– Hon har haft det tufft under våren, efter mästerskapet. Och inte mått så bra. Hon är därför inte disponibel till OS och hon kommer inte svara på några frågor om varför. Vi ber media lämna henne i fred, säger Axnér i samband med pressträffen.

Sedan tidigare är Olivia Mellegård och försvarschefen Anna Lagerquist långtidsskadade.

Spelschema handbolls-OS 2024

Sverige tillhör Grupp A. De fyra bästa lagen i gruppen går till kvartsfinal i OS.

25 juli:
Norge – Sverige
21:00

28 juli:
Sverige – Tyskland
14:00

30 juli:
Sverige – Danmark
21:00

1 augusti:
Sydkorea – Sverige
11:00

3 augusti:
Slovenien – Sverige
16:00

Sveriges trupp till OS 2024, dam

Truppen innehåller 17 spelare, 14 ordinarie och tre reserver.

Målvakter

Johanna Bundsen. IK Sävehof
Evelina Eriksson, CSM Bukarest

Vänstersexa

Elin Hansson, Horsens

Högersexor

Mathilda Lundström, Silkeborg-Vuel
Nathalie Hagman, Ramnicu Valcea

Mittsexor

Linn Blohm, Györ
Sofia Hvenfelt, BBM Bietigheim

Vänsternior

Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
Kristin Thorleifsdottir, Horsens
Tyra Axnér, Nyköbing Falster

Mittnior

Carin Strömberg, Nantes
Jenny Carlson, Brest Bretagne

Högernior

Nina Koppang, IK Sävehof
Emma Lindqvist, Ikast

Reserver på plats

Jessica Ryde, Nantes
Olivia Löfqvist, Storhamar
Linn Hansson, Önnereds HK