Den 2 december kastas handbolls-VM igång, bara månader efter att OS avslutats. Nu har lottningen kommit för handbollsdamerna, där man endast har fått en klar motståndare till sitt gruppspel.

Det svenska damlandslaget kommer precis från en bra turnering i de Olympiska Spelen där man till slut hamnade på en fjärdeplats efter förlust mot Norge i bronsmatchen.

Men nu är det snart dags igen för landslaget att inta mästerskapsscenen. Om bara drygt fyra månader så kommer Tomas Axnér och hans Sverige att inta Spanien för att spela VM. Nu har grupperna släppts till detta mästerskap.

Sverige kommer att ställas mot Nederländerna och sedan två länder som inte är klara än. Hela tio länder återstår att delas in i de åtta grupperna om fyra lag i varje. Däribland två av Sveriges gruppmotståndare. Sverige kommer att spela mot vinnaren av det Nordamerikanska/Karibiska mästerskapet, där Puerto Rico, USA, Mexiko och Grönland ingår.

Sedan kommer Sverige att ställas mot femman i det Asiatiska mästerskapet. De Asiatiska mästerskapen avgörs mellan den 15 och 25 september och inte förrän då vet vi vilka Sverige får möta från Asien. Det Nordamerikanska/Karibiska mästerskapet är avgjort den 25 augusti.

– Det är en hyfsad lottning, vi slapp till exempel finallagen från OS i vår grupp eller i den grupp vi eventuellt korsas med. Vi ska normalt inte ha några problem att ta oss vidare från gruppspelet, men matchen mot Nederländerna blir viktig då förmodligen behöver hålla dem bakom oss om vi ska nå en kvartsfinal, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till Handbollslandslagets hemsida.

Damernas handbolls-VM spelas den 2-19 december i Spanien. De tre bästa lagen från varje grupp går vidare till huvudrundan där det är grupper om sex. Därifrån går de två bästa lagen vidare till kvartsfinal.

Grupperna i handbolls-VM 2021

Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Fyran i asiatiska mästerskapen, Fyran i asiatiska mästerskapen
Grupp D: Nederländerna, Sverige, Ettan i nordamerikanska och karibiska mästerskapen, Femman i asiatiska mästerskapen
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Ettan i asiatiska mästerskapen, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Tvåan i asiatiska mästerskapen, Ettan i syd- & centralamerikanska mästerskapen, Trean i syd- & centralamerikanska mästerskapen
Grupp H: Spanien, Österrike, Tvåan i syd- & centralamerikanska mästerskapen, Sexan i asiatiska mästerskapen