Den 12-14 mars ska Sverige resa ner till den tyska huvudstaden Berlin för att försöka spela hem en OS-biljett. Sverige spelar i samma grupp som värdnationen Tyskland, Algeriet och Slovenien. Sverige behöver komma topp två för att ta sig till sommarens OS i Tokyo. 

Sverige inleder OS-kvalet med att möta Tyskland följt av Algeriet och Slovenien.

Sverige – Slovenien

Söndag, 14 mars klockan 18:15, sänds på Discovery+ och Kanal 5

Sverige

Sverige

SPELA HÄR
Handboll

Oavgjort

SPELA HÄR
Slovenien

Slovenien

SPELA HÄR

Sveriges trupp i OS-kvalet

Målvakter

Andreas Palicka
Mikael Aggefors
Peter Johannesson

Utespelare

Hampus Wanne
Lucas Pellas
Max Darj
Fredric Pettersson
Anton Lindskog
Niklas Ekberg
Daniel Pettersson
Alfred Jönsson
Jonathan Carlsbogård
Jim Gottfridsson
Felix Claar
Oskar Sunnefeldt
Albin Lagergren
Linus Persson
Lukas Sandell

Tysklands trupp i OS-kvalet

Målvakter

Andreas Wolff
Johannes Bitter
Silvio Heinevetter

Utespelare

Uwe Gensheimer
Marcel Schiller
Patrick Wiencek
Hendrik Pekeler
Johannes Golla
Timo Kastening
Patrick Groetzki
Paul Drux
Julius Kühn
Sebastian Heymann
Fabian Böhm
Philipp Weber
Juri Knorr
Kai Häfner
Steffen Weinhold
Fabian Wiede

Sloveniens trupp i OS-kvalet

Målvakter

Klemen Ferlin
Urban Lesjak

Utespelare

Darko Cingesar
Tilen Kodrin
Dragan Gajić
Blaž Janc
Gašper Marguč
Blaž Blagotinšek
Matej Gaber
Matic Suholežnik
Nik Henigman
Borut Mačkovšek
Gregor Potočnik
Dean Bombac
Rok Ovniček
Staš Skube
Miha Zarabec
Nejc Cehte
Jure Dolenec

 Algeriets trupp i OS-kvalet

Målvakter

Yahia Zemmouchi
Abdellah Benmeni
Khalifa Kaabache

Utespelare

Hichem Daoued
Riadh Chahbour
Sofiane Bendjilali
Bastien Khermouch
Redouane Saker
Messaoud Berkouss
Zoheir Naim
Abdenour Hamouche
Ayoub Abdi
Abderrahim Berriah
Nassim Bellahcen
Mustapha Hadjsadouk
Okba Ensaad

Hur funkar OS-kvalet?

Det är totalt 12 lag som kvalificerar sig för de olympiska spelen som avgörs i Tokyo mellan 24 juli och 8 augusti. Sex av lagen är redan klara för OS genom tidigare prestationer. Japan är klara för de är värdnation och därmed får de en direktplats till turneringen. Sedan är det baserat på nationernas prestationer under VM 2019, sydamerikanska mästerskapet 2019, EM 2020 och afrikanska mästerskapet 2020. Då OS var tänkt att spelas redan under 2020 så är inte placeringarna under herrarnas VM 2021 inräknad i dessa prestationer. Asien har även istället för att spela ett asiatiskt mästerskap spelat ett renodlat OS-kval där segraren i turneringen blev kvalificerad för OS.

Klara nationer innan kvalet; 

Japan – Värdnation
Danmark – Vinnare i VM 2019
Argentina – Vinnare i sydamerikanska mästerskapet
Bahrain – Vinnare i asiatiska mästerskapet/OS-kvalet
Spanien – Vinnare i EM 2020
Egypten – Vinnare av afrikanska mästerskapet 2020

Utöver dessa sex nationer ska alltså ytterligare sex nationer adderas in som får vara med och tävla i OS. Dessa sex platser kommer att avgöras i tre olika OS-kvalgrupper. Varje grupp kommer att bestå av fyra nationer och på grund av den rådande pandemin i världen så har tre utvalda spelplatser valts ut.

Lagen som får delta i kvalet är baserade på hur man slutat i respektive turnering. Slutade man topp sju i VM 2019 så blir man garanterad en OS-kvalplats om man inte redan kvalificerat sig till OS på andra sätt.

Norge, Frankrike, Tyskland, Sverige och Kroatien slutade på placeringarna 2,3,4,5 och 6 i VM 2019 och fick därmed en direktplats till OS-kvalet. Men då sjuan i VM Spanien och åttan Egypten redan kvalificerat sig till OS genom att vinna EM respektive afrikanska mästerskapet. Detta gör att även nian från VM, Brasilien kommer att få vara med i OS-kvalet.

Alla nationer som slutat tvåa i sina respektive kontinentala turneringar och inte tagit sig till OS-kvalet via VM-placeringar får även dem en plats i OS-kvalet. Förutom från Europa som har två extraplatser så där går en OS-plats till tvåan och trean i EM. Chile, Sydkorea, Tunisien slutade alla tvåa i sina respektive mästerskap och får därmed delta i OS-kvalet. Men från Europa så var det Kroatien som slutade tvåa i EM och då de redan kvalificerat sig till OS-kvalet via en VM-plats så går platsen vidare nedåt i ledet. Men även Norge som slutade trea var redan kvalificerat från sin VM-plats så den Slovakien som slutade fyra i EM blev första lag från EM att få en OS-plats. Sedan var det Tyskland som slutade femma men även dem var redan kvalificerade för kvalet till följd av sin VM-placering så den andra OS-platsen från EM 2020 gick till sjätte placerade Portugal.

Oceanien har en garanterad plats i OS-kvalet om en nation från Oceanien lyckas sluta på placering bättre än 12 i VM. Men då ingen nation från Oceanien lyckades med detta så tillföll den platsen till Afrika och Algeriet som slutade trea i afrikanska mästerskapet.

Lagen som ska spelas OS-kval är; Norge, Frankrike, Tyskland, Sverige, Kroatien, Brasilien, Chile, Tunisien, Slovenien, Algeriet, Portugal och Sydkorea.

Dessa tolv lag har sedan seedats in i tre olika grupper som blev följande:

OS-kvalgrupp 1

Norge
Brasilien
Chile
Sydkorea

OS-kvalgrupp 2

Frankrike
Kroatien
Tunisien
Portugal

OS-kvalgrupp 3

Tyskland
Sverige
Slovenien
Algeriet

De två bästa nationerna från varje kvalgrupp kommer att ta sig vidare till OS. Kvalspelet pågår mellan den 12-14 mars. OS-kvalgrupp 1 kommer att spela sina matcher i Montenegro och huvudstaden Podgorica. Kvalgrupp 2 så är det Frankrike som är värdnation och matcherna kommer att spelas i Paris. För OS-kvalgrupp 3 där Sverige finns med så kommer dessa matcher att spelas i Tyskland och Berlin.