Det var en mycket spännande omgång, framför allt Sveriges match mot Norge, men också andra godbitar.

Slovenien mot Polen blev en väldigt jämn match där Slovenien ledde vid halvtid. Sedan vände Polen och vann till sist med 27-26. Även Serbien-Frankrike var en jämn historia, jämnare än väntat. Frankrike som är 2:a favorit till att vinna VM låg under vid halvtid och det var först mot slutet av matchen som OS-mästarna kopplade greppet och kunde vinna med 22-19.

Att Nederländerna skulle vinna mot Kazakstan rådde inte något större tvivel om, frågan var med hur mycket. Sverige vann sin match med 35 mål medan Nederländerna lyckades trycka in hela 46-måls vinst. Detta var viktigt för Nederländerna för att säkra att Sverige inte skulle ta sig förbi dem på bättre målskillnad. Detta skapade ett svårt utgångsläge för Sverige inför deras match mot storfavoriten Norge.

Sverige genomförde en taktiskt fin match där Axnér valde starta med Evelina Eriksson i mål i kombination med att ta ut målvakten och spela 7-6 under en femminuters period under 2:a perioden.

– Evelina har spelat och spelar med många av spelarna i Norge, och det är ett lag som förbereder sig minutiöst. De är väldigt styrda av taktik och spelsätt, så jag valde att sätta lite griller i huvudet på dem och börja med en annan uppställning och satte in en en målvakt som tränat en halv träning med oss och har bra koll på deras skyttar – så att de blev tvungna att improvisera en del, säger förbundskapten Tomas Axnér till SVT.

Matchen slutar oavgjort efter en nagelbitare till avslutning där Olivia Mellegård lobbar in kvitteringen, 30-30, med sekunder kvar på klockan.