Internationella handbollsförbundet (IHF) gick igår ut och fördömer starkt de handlingar som Ryssland genomfört i sin invasion av Ukraina och vill förmedla sitt stöd till alla som påverkas av denna krigssituation.

Redan 1 mars rapporterade vi att IHF stängt av Ryssland och Belarus från internationella tävlingar, men det är först 7 mars som IHF går ut och officiellt fördömer Rysslands agerande.

Enligt IHF så är invasionen av Ukraina representerar ett brott mot den ”olympiska vapenvilan” av den ryska regeringen, med en motsvarande FN-resolution som undertecknades den 2 december 2021 i samförstånd av alla 193 FN-medlemsstater. Detta brott är inte acceptabelt och därför beslutade IHF-rådet följande:

Med omedelbar verkan och tills vidare förbjuder IHF alla lag, funktionärer, domare, föreläsare och experter från Ryssland och Vitryssland att delta i IHF:s evenemang och aktiviteter.

Detta beslut är i linje med rekommendationen från Internationella olympiska kommittén (IOC) och bekräftar det beslut som fattats av Europeiska handbollsförbundet (EHF) att stänga av Rysslands och Belarus landslag samt ryska och vitryska klubbar som tävlar i europeiska handbollstävlingar och inte nominera ryska och belarusiska domare, tjänstemän, föreläsare och kommissionsledamöter, vilket utökar beslutet till en global nivå.