Scandinavium och Göteborg. Onsdagen den 18 januari. Svensk premiär i Mellanrundan (Huvudrundan) mot Ungern. Svensk vinst här och fältet är öppet mot kvartsfinal. Se förutsättningar inför mötet nedan.

Äntligen börjar det hetta till lite, på allvar. Sverige och Scandinavium har bjudit på handbollsgodis under tre raka matcher i det inledande gruppspelet, men nu börjar det bli annorlunda. Sverige ställs mot tre betydligt tuffare motståndare nu i de europeiska länderna Portugal, Island och Ungern. De sistnämnda väntar under onsdagen. Skulle Sverige vinna ikväll så har man kopplat ett järngrepp om en av två kvartsfinalplatser från denna grupp i Mellanrundan.

Trupper

Sveriges trupp till handbolls-VM.

Ungerns trupp till handbolls-VM.

När spelas matchen?

Från och med avkast 20:30 onsdagen den 18 januari 2023 kommer publiken i Scandinavium (Göteborg) och publiken i tv-soffan att få njuta av handboll i världsklass.

Var sänds Sverige mot Ungern?

VM-matchen mellan Sverige och Ungern sänds på TV6 och Viaplay med sändningsstart 19:30. Om du inte har tillgång till kanalerna går matchen att livestreamas hos ComeOn. Klicka HÄR för att nå dit.

Snackisarna

Vad pratas det egentligen om i Göteborg dagarna inför premiären i Mellanrundan? Mycket av skriverierna, från både Handbolls-VM.nu på plats och från andra medier, handlar om att Sverige nu behöver hitta nivån. Brasilien, Kap Verde och Uruguay var en trappa nedåt i nivå igen och nu måste Sverige upp på trappsteg tre (Brasiliens) igen för att motta ett stort och kraftigt Ungern. Ungrarna slutade trea i Grupp D, men med det sagt är det ett väldigt bra lag på den här nivån. Man slog Island efter att ha tagit upp ett sjumålsunderläge (!) efter första halvlek för att sedan vinna med två bollar. Snacka om styrka.

På tal om styrka så har Ungern en av världens bästa mittsexor framåt. Bence Banhidi. 206 centimeter lång och stor som ett hus. Där måste Sverige anpassa sitt försvarsspel en aning, får Ungern igång honom så kan det bli tufft. Skulle Sverige å andra sidan låta Ungern ta lite längre skott utifrån så kan mycket vara vunnet. Frågan är då vem som får vakta målet. Gissningen faller på Mikael Appelgren eller Andreas Palicka, förmodligen den sistnämnda. Deras spelstil passar nog bättre mot detta Ungern jämfört med Tobias Thulins.

Stjärnor

Notera att vi väljer ut olika stjärnor för Sverige varje match.

Ungern

Bence Banhidi (m6), Pick Szeged
Miklos Rosta (m6), Pick Szeged
Mate Lekai (m9), Ferencvaros

Sverige

Andreas Palicka (mv), Paris Saint-Germain
Jim Gottfridsson (m9), Flensburg-Handewitt
Eric Johansson (v9), THW Kiel

Senaste möten mot Ungern

Sverige har besegrat Ungern 22 gånger genom tiderna, förlorat 17 gånger och spelat oavgjort vid fyra tillfällen. Detta ger Sverige ett bra facit inför kvällens drabbbning. Källa: Handbollslandslaget.

EM 2020, Malmö
Sverige – Ungern, 24-18
VM 2019, Köpenhamn
Sverige – Ungern, 33–30
Landskamp 2018, Partille
Sverige – Ungern, 31-29
Landskamp 2018, Jönköping
Sverige – Ungern, 29-29
EM 2016, Wroclaw
Sverige – Ungern, 22-14

Resultat i VM

Ungern

Ungern – Sydkorea, 35-27
Ungern – Island, 30-28
Ungern – Portugal, 20-27

Sverige

Sverige – Brasilien, 26-18
Sverige – Kap Verde, 34-27
Sverige – Uruguay, 47-12