Sverige förlorade bronsmatchen mot Spanien med 36-39 inför 22 650 åskådare i Tele2 Arena. Herrlandslaget tappade bronsmedaljen i andra halvlek efter en fyramålsledning i första halvleken.

Under söndagskvällen spelade Sverige om medalj i handbolls-VM när Spanien stod på andra sidan i kampen om tredjepriset i turneringen. Sverige startade med Andreas Palicka i målet och Jonathan Carlsbogård, Felix Claar samt Albin Lagergren på nio meter. Hampus Wanne, Max Darj och Niclas Ekberg startade på sex meter.

Matchen började i ett rasande tempo där det blev fyra mål under de första två minuterna. Sverige började i ett högt tempo och fick fyra snabba mål från Hampus Wanne och Max Darj, i sin snabba andrafas. Efter tio minuter i matchen stod det 8-6 till Sverige efter en bra start framåt för svensk del.

Felix Claar var dominant för Sverige under den första kvarten och låg i stort sett bakom alla mål, inte minst de fyra mål som Max Darj gjorde från sex meter. Duon Claar/Darj hittade ett fint samarbete i bronsmatchens inledning. Sverige hade lite bekymmer bakåt och Andreas Palicka stod för två räddningar första kvarten, något som fick Sverige att byta målvakt. Tobias Thulin kom in i målet och gjorde direkt en superräddning på ett spanskt skott från nio meter och fick en bra start.

Efter 20 minuter hade Sverige en ledning med 15-13 och behöll tvåmålsöverläget. Matchen var väldigt jämn inledningsvis och innehöll inte alltför många räddningar och missar vilket gjorde matchen målrik och underhållande. Tobias Thulin kom dock in och stängde igen ganska fint för svensk del med fem tidiga räddningar på lika många minuters spel.

Sverige gjorde en väldigt bra första halvlek med mycket fart och ett effektivt anfallsspel. Det gav Sverige en ledning med 22-18 till halvtidsvilan.

Andra halvlek

Spanien fick ett tidigt mål och Sverige en tidig utvisning i andra halvlek för att sänka tempot lite inledningsvis. Den målglada första halvleken gled in i en lite tempofattigare inledning på andra. Spaniens stjärnmålvakt Gonzalo Perez de Vargas gjorde inte många räddningar i första halvlek och byttes ut mot Rodrigo Corrales till den andra. Ett fint kvitto för den svenska offensiven. Corrales kom dock in med två fina räddningar i början på andra halvlek, något som började oroa publiken.

Spanien fick ett momentum i andra halvlek. Efter fem minuter hade spanjorerna kvitterat till 23-23 och Sverige började se stressade ut. Glenn Solberg tog timeout för att väcka Sverige efter det tappade överläget men Spanien tog ledningen tätt därpå och utökade densamma till 23-25.

Sverige bytte in Andreas Palicka igen efter tio minuter i andra halvlek efter att Tobias Thulin inte fått grepp om några bollar i början på halvleken. Blågult hade svårt att få tag på viktiga returer efter några Palicka-räddningar, något som gav Spanien några längre anfall och ett än större momentum. Sverige hade svårt att avvärja spanska inspel på Adrian Figueras på mittsex, något som blev ett problem i det svenska försvaret.

Även i anfallsspelet hade Sverige det svårt när Spanien spelade ett högt försvarsspel. Rodrigo Corrales utvecklades också till ett monster i det spanska målet och såg ut att ha ett mentalt övertag på de svenska spelarna i avslutslägen. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid låg Sverige under med tre bollar (32-35).

Nej, det skulle inte bli något medaljfirande för Sverige inför rekordpubliken på 22 650 personer i Tele2 Arena. Sverige tappade allt i andra halvlek och det erfarna spanska laget tog till vara på sitt momentum och gjorde en väldigt bra sista halvlek. Matchen slutade till slut 36-39 till Spanien och Sverige slutar därmed som fyra i handbolls-VM 2023 på hemmaplan.

Sverige – Spanien, 36-39 (22-18)

Sverige: Hampus Wanne 9, Niclas Ekberg 7, Albin Lagergren 5, Max Darj 4, Oscar Bergendahl 3, Jonathan Carlsbogård 3, Felix Claar 3, Eric Johansson 2.
Spanien: Adrian Figueras 9, Alex Dujshebaev 7, Angel Fernandes 5, Joan Canellas 5, Ferran Sole 4, Jorge Maqueda 3, Agustin Casado 3, Imanol Garciandia, Miguel Sanchez, Kauldi Odriozola.