Island är trots sin lilla befolkningsmängd ett återkommande landslag när det kommer till handbolls mästerskap. Man har fått fram väldigt duktiga handbollsspelare genom åren och även om det isländska landslaget inte håller samma nivå som man gjorde under tidigt 2000-tal. Så finns det en hel de kvaliteter i det landslag som förbundskapten Gudmundur Gudmundsson har presenterat till Handbolls-VM 2023. 

Island tog sig till VM genom att besegra Österrike med totalt 68-56 fördelat på två matcher, Island vann den första matchen med på bortaplan med 34-30 som sedan följdes upp av en vinst med 34-25 hemma på Island. Island säkrade därmed platsen till sitt sjätte raka världsmästerskap. Förhoppningarna på Island som kommer spela i grupp D tillsammans med Portugal, Ungern och Sydkorea är att nå en högre placering än i mästerskapet 2021. Då slutade Island på en tjugondeplats i VM. Island kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Sverige och Kristianstad.

Den isländske förbundskaptenen Gudmundur Gudmundsson har bantat ner sin bruttotrupp på 35 spelare som innehöll två spelare från svenska handbollsligan. Dessa två spelare var, Skövdes Bjarni Valdimarsson och Sävehofs Tryggvi Þórisson. Men ingen av dessa två spelare finns nu med när den slutgiltiga truppen presenteras.

Istället har Gudmundur Gudmundsson valt ett rutinerat lag där de största stjärnorna i laget är Omar Ingi Magnusson, Aron Palmarsson och Gisli Kristjansson. Där framförallt Omar Ingi Magnusson och Gisli Kristjansson är två mycket sevärda spelare som kommer få bära ett stort ansvar på sina axlar om Island ska ta sig långt i VM 2023. Omar Ingi Magnusson är en av VM:s absolut bästa högernior och Gisli Kristjansson som varit helt makalös i sitt klubblag i Bundesliga är uppe och nosar bland de bästa mittniorna i VM. Ingen av spelarna som finns med i den slutgiltiga truppen är debutanter, i bruttotruppen fanns det sex spelare utan landskamper, men ingen av dessa kom alltså med och Gudmunsson har istället satsat på rutin i det isländska laget. 

Islands trupp till Handbolls-VM 2023

Målvakter

Björgvin Páll Gústavsson – Valur
Viktor Gísli Hallgrímsson – HBC Nantes
Ágúst Elí Björgvinsson – Ribe-Esbjerg HH

Utespelare

Óðinn Þór Ríkharðsson – Kadetten Schaffhausen
Sigvaldi Guðjónsson – Kolstad Håndball
Viggó Kristjánsson – SC DHFK Leipzig
Ómar Ingi Magnússon – SC Magdeburg
Kristján Örn Kristjánsson – Pays d’Aix UC
Ýmir Örn Gíslason – Rhein-Necker Löwen
Elliði Snær Viðarsson – VfL Gummersbach
Arnar Freyr Arnarsson – MT Melsungen
Bjarki Már Elísson – Telekom Veszprem
Hákon Daði Styrmisson – VfL Gummersbach
Aron Palmarsson – Aalborg Håndbold
Elvar Ásgeirsson – Ribe-Esbjerg HH
Ólafur Guðmundsson – GC Amicita Zürich
Janus Daði Smárason – Kolstad Håndball
Elvar Örn Jónsson – MT Melsungen
Gísli Þorgeir Kristjánsson – SC Magdeburg

Island inleder VM 2023 med att möta Portugal den12 januari, följt av Ungern den 14 januari och sedan avslutar man gruppspelet med att möta Sydkorea den 16 januari.