Idag lottades gruppspelet till sommarens olympiska spel i Tokyo. En turnering som både de svenska herr och damlandslaget har kvalificerat sig för. För de svenska herrarna väntar ett returmöte från VM-finalen tidigare i år när man återigen kommer att ställas mot Danmark. De svenska damerna lottades in i en tuff grupp där vägen till kvartsfinal kommer bli tuff. 

De svenska herrarna lottades in i en grupp tillsammans med värdnationen Japan, Portugal, Egypten, Bahrain och Danmark. Sverige var andra seedade i lottningen och från första seedningen kunde de svenska herrarna ställas mot antingen Norge eller Danmark. Nu blev det Danmark, men istället för att få de europeiska mästarna Spanien blev det istället Egypten och man slapp även Tyskland i gruppen och fick istället Portugal.

De svenska damerna lottades in i en mer jämn och tuff grupp. I sin grupp kommer de svenska damlandslaget att ställas mot Spanien, Ryssland, Ungern, Franrike och Brasilien. De två svagaste nationerna i turneringen Japan och Angola hamnade därmed båda i det andra gruppspelet.

De fyra bästa lagen från varje grupp går vidare till kvartsfinal och det är samma regler för dam och herrturneringarna. Ettan i gruppspelet ställs mot fyran i den andra gruppen och tvåan får möta trean.

– Det är jättesvårt att på förhand spekulera i vad som är en bra eller dålig lottning. Danmark är världsmästare, Egypten spelade jämnt med både oss och Danmark i VM, Portugal besegrade oss med tio mål förra året och en hemmanation är ofta svår att möta. Vårt första mål är att gå till kvartsfinal och det tycker jag att vi har goda chanser till, lyckas vi med det kommer det ju att bli stentufft vilka vi än möter, säger herrarnas förbundskapten Glenn Solberg om lottningen

– Det är absolut en tuff lottning, men den kunde också ha varit värre. Men vi är i en grupp med fem europeiska lag plus de sydamerikanska mästarna, så det blir fem väldigt tuffa matcher. Det finns ingen räddningsplanka i vår grupp. Frankrike och ROC är två guldkandidater som alltid är svåra att rå på, men det krävs också att vi får in fullträffar mot Ungern och Spanien om vi vill slippa ställas mot en gruppetta i en eventuell kvartsfinal, säger den svenska förbundskaptenen för damerna Tomas Axnér

OS-grupperna

Herrarna

Grupp A

Norge
Frankrike
Tyskland
Brasilien
Spanien
Argentina

Grupp B

Danmark
Sverige
Portugal
Japan
Egypten
Bahrain

Damerna

Grupp A

Nederländerna
Montenegro
Norge
Japan
Sydkorea
Angola

Grupp B

Spanien
Ryssland
Ungern
Sverige
Frankrike
Brasilien

OS-turneringen i Tokyo inledds den 24 juli och avslutas 8 augusti.