Medan vintern slår hårt mot vårt avlånga land, så tittar snöskyfflarna fram igen. För Sveriges landslag gäller detsamma. Ska det siktas på medaljer i VM så är det i gruppspelet som de stora spadtagen ska tas, där vissa frågetecken i truppen kan rätas ut och utropstecken förstoras.

Jaså. Då var världsmästerskapet i Spanien redan inlett. För svensk del så startar VM imorgon (fredag) mot Uzbekistan med avkast 20:30. Och vilket mästerskap vi har att se fram emot. För ett år sedan så kom damlandslaget in till EM helt utan förväntningar. Tomas Axnér var nytillsatt förbundskapten och den svenska truppen hade mer att önska på pappret.

Idag, ett år senare, så är det andra förutsättningar. Sverige gjorde ett bra EM under de inledande gruppspelsmatcherna i fjol, men tappade orken och kvalitén i Mellanrundan. Under året har Axnér och hans ledarteam tillsammans med spelarna kunnat bygga upp framtiden för landslaget. Spelarna har fått gott om tid att lära känna förbundskaptenens metoder samt varandra, något vi fick bevittna i Tokyo i somras. När de Olympiska Spelen kastades igång så var tron på herrlandslaget dubbelt så saftig som tron på damerna. När de Olympiska Spelen avslutades så var glädjen för herrlandslagets turnering hälften så saftig som glädjen för damernas.

Även om Sverige förlorade OS-bronset mot Norge med stora siffror, så var det mesta redan vunnet. Luckan efter Isabelle Gulldén var fylld, målvaktsspelet fenomenalt bra och viljan och tron på seger fanns i de svenska ögonen. En fjärdeplats i OS och allt fler blickar riktade mot sig. Det är med dessa värden Sverige går in i 2021 års världsmästerskap, som en av topp sex-favoriterna.

Förväntningarna på Sverige inledningsvis

Vilka förväntningar bör vi ha på detta landslag då? Det är inte alltid lätt att skilja på förväntningar och förhoppningar. Det vi kan förvänta oss, och till och med kräva, är två enkla storsegrar mot Uzbekistan och Puerto Rico i de inledande gruppspelsomgångarna. Sedan väntar ett mycket de regerande världsmästarna Nederländerna i den sista gruppspelsomgången. Det vi kan förvänta oss av Sverige i den matchen är snarare att hålla jämnt skägg än att besegra de orangea. FÖRHOPPNINGEN å andra sidan är att Sverige visar en väldig styrka och besegrar ett på pappret bättre Nederländerna och skottar upp vägen mot medaljerna. Något som absolut inte är omöjligt. Sverige har slagit stora nationer hittills under året, Ryssland under OS bland annat.

Frågetecken (?)

Bland lagdelarna så behövs det möjligen lite svar från det svenska laget. På nio meter så känns mycket självklart, åtminstone i startsjuan. Det går å andra sidan att känna att de svenska ersättarna inte riktigt fått till det än. Emma Lindqvist, Carin Strömberg och Jamina Roberts är givna i en svensk startsjua (i de tuffa matcherna). På högernioposition så tampas fortfarande Nina Dano med beslutsfattandet. Den tidigare Sävehof-talangen besitter väldiga kvaliteter med sitt skott och fullständiga hänsynslöshet. Förhoppningsvis så kan matcherna mot Uzbekistan och Puerto Rico ge Nina Dano ett stort självförtroende inför det som komma skall. Hennes vilja att ta skott kommer att betyda mycket för Sverige i Kristin Thorleifsdottirs frånvaro.

Där är Sveriges stora problem enligt mig. Inte bara att Thorleifsdottir saknas, utan också Johanna Westberg. Dessa två fyrtorn (åtminstone i sammanhanget) är skottvilliga. Kristin Thorleifsdottir gav eftersmak a la Linnea Torstenson när hon fick sitt stora genombrott under EM i Danmark. Johanna Westberg är en rutinerad pjäs som Sverige kommer sakna, mycket på grund av sitt straffskytte, men hennes förmåga att också värdera lägena och ”låtsas” vara ett hot hela tiden med sin längd, kan komma att saknas.

Melissa Petrén behöver bevisa varför hon förtjänar en tröja i detta landslag. När Jamina Roberts har rivit och slitit sig förbi alla möjliga försvarare och behöver ett par klunkar vatten, så är det väldigt viktigt att Melissa Petrén fortsätter på samma spår ELLER erbjuder något annat. Min personliga upplevelse är att så inte har varit fallet, åtminstone inte med något bra utfall. Men tilliten till att Petrén är en väldigt bra spelare i grunden finns där, så det gäller för firma Axnér & Wiberg att få ut maximalt av henne.

Ute på högersexan så finns det ett frågetecken. Låter det dumt? Förmodligen. För på positionen så återfinns Nathalie Hagman, med näst flest landskamper och flest gjorda mål i denna VM-trupp. Den så rutinerade Hagman kommer att vara förste straffskytt, och förmodligen förste högersexa, och göra en del mål för Sverige.

Problematiken kring Hagman ligger dock först och främst i försvarsspelet och möjligen i effektiviteten framåt i det uppställda spelet. Tomas Axnér och Johanna Wiberg har tydligt visat under årets gång att Mathilda Lundström har gått före där. När Lundström skadade sig inför VM, så klev Evelina Källhage in som ersättare och Hagman klev upp ett snäpp i hierarkin.

Under sina bästa dagar så är Nathalie Hagman en världsklasspelare i allmänhet och målskytt i synnerhet. Men i den svenska helheten så finns det en personlig oro kring hur Sverige kommer att hantera spelet ute till höger. Det tål också att sägas att de frågetecken som pekas ut här inte nödvändigtvis endast är frågetecken. Det finns väldigt mycket spänning i att se Nathalie Hagman växla ut med självförtroendet av att veta att hon är förste högersexa, det finns lika mycket spänning i att se Melissa Petrén och Nina Dano anta de roller som förbundskaptenerna ger dem.

Utropstecken (!)

Det svenska kantspelet till vänster har visat sig vara väldigt viktigt. Tomas Axnér har tryckt på punkten kontringsspel ända sedan starten och sedan sommarens OS så har den burit frukt. Men Elin Hansson har visat sig vara väldigt kvalitativ ute på sin vänsterkant och varit över förväntan i det uppställda spelet. Hanssons glädje går verkligen att ta på när man ser henne spela handboll och hon kan möjligen stå inför sitt stora genombrott på den internationella scenen. Bakom sig får hon Clara Lerby, denna mästerskapsdebutant som är på väg mot sin höjd, och blir spännande att se under VM. Trelleborgstjejen Lerby får nog sikta in sig på en plats i skuggan av Hansson, men kommer nog också få en del speltid. Och vem vet, sitter fem av fem mot Uzbekistan i premiären så kan allt hända, den auran har Lerby runt sig.

Målvaktsspelet för Sverige är mycket vasst. Jessica Ryde och Johanna Bundsen är två spelare i världsklass, och Martina Thörn bör inte heller räknas bort i denna uppställning. Under OS så var det tydligt att målvaktsspelet var viktigt och Sverige har nog sällan haft det så bra ställt på målvaktssidan, som nu. Ska Sverige gå långt så behöver målvaktsspelet sitta, och oron för det är mycket liten. Rutinerade målvakter med ett otroligt lugn.

De kanske viktigaste pusselbitarna i det svenska laget är mittsexorna. Linn Blohm och Anna Lagerquist är två spelare i absolut världsklass på sin position. Linn Blohm är tvåvägsspelaren som absolut vägrar att inte göra mål från sex meter. Anna Lagerquist är limmet och krigaren i det svenska försvarsspelet, som naturligtvis behöver sitta ihop. Till denna turnering så finns unga Vilma Matthijs Holmberg med också, för att kunna avlasta och komplettera.

Jamina Roberts och Carin Strömberg är rutinerade och självklara. Tillsammans med Emma Lindqvist så kommer de att fortsätta med att vara kreativa och hitta lösningar för att komma igenom motståndarförsvar. De får tid att hitta varianter i de inledande matcherna, men kanske också mörkar lite lösningar inför matchen mot Nederländerna. Men Carin Strömbergs ledaregenskaper, Jamina Roberts genombrottsförmåga och respektlösheten hos Emma Lindqvist kommer att bli en farhåga för många länder framåt i turneringen.

Som konklusion så finns det väldigt mycket att hämta från detta svenska lag, inte minst i gruppspelet. Och helt ärligt så är alla utropstecken betydligt större än alla frågetecken. Om de små frågetecken kan växa ut till utropstecken genom en rejäl självförtroendeboost mot Uzbekistan och Puerto Rico så kan detta lag gå väldigt långt i VM. Men vi tar ett steg i taget, och stämmer av igen efter gruppspelet.