Oavsett hur det går i kvällens kvartsfinal mot Frankrike så finns det ett självklart svar. Det svenska landslaget har redan vunnit det viktigaste, tron på en bra svensk handbollsframtid. Och kanske är det till och med läge att visa acceptans om det blir svensk förlust ikväll.

Visst har det varit ett handbolls-VM av många olika digniteter. Medan det i många matcher har skapats kalabalik i handbollsvärlden på grund av ojämnheten vissa länder emellan, så har det också bjudits på rejält handbollsgodis stundtals. Nederländerna och Norge bjöd på en rejäl rysartillställning i Mellanrundans sista match men annars så har Sverige faktiskt varit med och bjudit på den bästa underhållningen. Nog för att man är totalt blågul i hela ansiktet, men visst har Sveriges möten med Nederländerna och Norge bjudit världspubliken på något alldeles extra.

Och det är också just dessa två matcher som kommer gå till historien som de två matcher som bäddat för en tro på det svenska damlandslaget igen. Även om fjärdeplatsen under OS i somras naturligtvis var ett steg i rätt riktning så har Sverige nu visat en kontinuitet som lag. Man har också visat att man är i behov av vissa spelare, men att spelare som inte varit med tidigare också kan göra ett stort avtryck. Olivia Mellegård bland annat. Det är ingen doldis direkt, men hon har inte varit med under Axnérs ledning under EM och OS det senaste året. Men när hon kommer in så gör hon det med en självklarhet samtidigt som hon erbjuder något nytt. Evelina Eriksson kommer in som fjärdeval på målvaktssidan och spikar igen i första halvlek mot Norge. Slutsatsen av detta är att den svenska bredden har blivit större. Valmöjligheterna är fler, kanske beror det på förmågan hos Axnér & Co, att se spelarnas kvaliteter och utnyttja dessa.

Kvällens match

Ikväll väntar en av de tuffaste matcherna som ett handbollslag på damsidan kan tänka sig, mot den regerande olympiska mästaren Frankrike. Även om Norge stått som favoriter inför mästerskapet så är detta ett Frankrike som i sina bästa dagar är helt ostoppbara. Sverige har oturen att få möta Frankrike redan i kvartsfinal. Det hade varit en rätt stor otur att få möta det Ryska laget i kvartsfinal också. Sverige har hamnat på en tuff sida, helt enkelt. Men en kvartsfinal i VM ska inte vara enkel. Som sämst så kan Sverige nu rankas som topp 8 i världen, på grund av sin kvartsfinalplats. I allas huvuden och hjärtan efter detta mästerskap samt med OS färskt i minnet så vet alla att Sverige är bättre ställt än så.

Kvällens drabbning kommer att bli tuff för Sverige. Frankrike är helt brutala stundtals. Det finns inte mycket i truppen, hos tränaren, eller hos inställningen som kommer få Frankrike att vika ner sig. Sverige måste hitta andra nycklar än vad man gjort tidigare. Man måste spela sin bästa handboll, använda sig av olika konstellationer och framför allt få en bra start. En dålig start mot Frankrike innebär en otrolig uppförsbacke.

Jag har följt handboll så länge jag kan minnas. Inte alltid detaljerat, men i all möjlig mån hemma från tv-soffan. Det gäller i stort sett all idrott där Sverige har varit framgångsrika eller mindre framgångsrika. Och jag har nog aldrig haft en så avslappnad känsla inför en svensk landskamp som inför kvällens match. Personligen så är känslan att Sverige redan har vunnit. De har redan visat under året 2021 att detta handbollslandslag är med och fajtas vid varje möjligt mästerskap och kommer så förbli. Därför skulle en förlust ikväll inte innebära mer än just det, en förlust. Inget gnäll, inget tjafs och endast stolthet. Om grannskapet hör gnäll från mitt hem under kvällen så ber jag er referera till denna krönika.

Frankrike är tuffare än Norge just i kvartsfinalspel, det är jag säker på. Och skulle Sverige inte nå semifinal ikväll, då kan man slå sig för bröstet och inse att man är en av världens bästa handbollsnationer på damsidan. Oavgjort mot ett fruktansvärt bra Norge och oavgjort mot ett fruktansvärt bra Nederländerna sätter prägel på detta uttalande. Jag förutsätter naturligtvis att Sverige inte gör en rejäl plattmatch ikväll, för är det något som Sverige visat under turneringens gång så är det åtminstone att fokuset är på rätt ställe.