Sverige har vunnit mot Frankrike tre gånger sedan 2008 trots otaliga möten. Historiken talar inte för Sverige men nutiden gör det. Är det någon gång som Sverige kan vinna mot Frankrike så är det nu ikväll. Detta trots att Frankrike är stora favoriter inför.

Det må vara så att svensk handboll mår bättre än på många många år. Herrlandslaget har under Glenn Solberg befäst sin plats i den absoluta världstoppen igen i och med VM-silver och EM-guld de senaste åren. Och damlandslaget har nu tagit steg för steg mot den absoluta toppen under sin förbundskapten Tomas Axnér. Det ledarskap som Axnér förmedlar med blandningen mellan pondus, lugn, hetsighet, vinnarskalle, analytisk förmåga och fingertoppskänsla: det är något som svensk damhandboll inte sett på ett tag. Axnérs kravställande har nu faktiskt börjat bära frukt.

I Sverige finns den äldre stommen med firma Lagerquist/Blohm, Jamina Roberts, Nathalie Hagman och Johanna Bundsen bland flera. Med spelare som varit i landslaget länge och som själva kan komma med kravställan men också prestationer så har Sverige det gott ställt för nu. Man vill alltid hoppas att spelare ska vara som bäst när de är 23-25 år så att man kan se framtiden framför sig, men frågan är om det inte är bättre att ha spelare i 30-årsåldern i peaken av karriären, åtminstone landslagsmässigt. Spelarna ovan har nog aldrig varit bättre, även om undertecknad tycker att det finns sparkapital framåt i Linn Blohm. Men se på den ordinarie stommen i Sverige, där Emma Lindqvist och Jenny Carlson absolut ingår. Har de någonsin varit bättre i ett svenskt landslag? Säkert. Men inte tillsammans.

Sverige har nu piskat på allt motstånd hittills i VM. Det har inte varit toppmotstånd men det har inte heller varit Grönland. Den svenska segern mot Tyskland gav en mersmak och ett statement för framtiden av svensk damhandboll. Sverige är nu där, bland toppen. Nu väntar dock Frankrike i VM-semifinal och där brukar man kunna räkna hem förlust. Här kommer jag och lägger in några fakta:

  • Sverige har vunnit mot Frankrike i 16 av 42 matcher (23 förluster)
  • 13 av Sveriges 16 segrar mot Frankrike kom mellan 1972 och 1993
  • Sedan 2008 har det blivit tre svenska segrar, den senaste år 2014.
  • Sedan 2014 har Sverige och Frankrike mötts elva gånger där Frankrike vunnit vid nio tillfällen och vid två tillfällen har det slutat oavgjort.

Fakta ovan talar inte direkt för svensk seger i VM-semifinalen 2023. Men vem bryr sig. ”Nu är nu och då är då” som en tidigare svensk förbundskapten i fotbollslandslaget brukade säga på presspodiet. Och just NU, ja då är åtminstone Sverige bättre än aldrig förr i dessa sammanhang. Man har fått ett lyft från tiden i Göteborg under gruppspel och Huvudrunda och är mer samspelta än tidigare. Kontinuiteten är A och O.

Johanna Bundsen är turneringens bästa målvakt, Sveriges försvar är ett av turneringens bästa, Jenny Carlson och Jamina Roberts driver på framåt, Nathalie Hagman springer in kontringar och Frankrike tampas med sin arrogans. Målvaktsspelet i Frankrike har inte heller varit på samma nivå som Sverige och där har Sverige sin stora fördel, likaså i försvarsspelet. Fransyskorna har dock ett bra kontringsspel, en ovisshet framåt och en fysik som är svår att hantera för de svenska spelarna rent historiskt. Får Frankrike träff där så har man vunnit mycket. Det är just därför som Frankrike ligger i 1.40 gånger fläsket hos spelbolagen medan Sverige ligger på 4.00 oddsmässigt.

Inför turneringen så var det många som påstod att Frankrike var på nedgång och att man skulle få det tufft. Sedan gick man och besegrade Norge i norska Trondheim och då vände det lite. Det är nog rättvist att påstå att detta inte är Frankrikes bästa upplaga (kanske åldersstigen) men vi har ändå att göra med spelare som Valentini, Zaadi, Nze Minko, Foppa med flera. Det är inte direkt kattpiss. Räkna där till förbundskapten Olivier Krumbholz som gör sitt sista VM efter 22 år på posten (två sejourer).

Sverige har gått på färre spelare i de avgörande matcherna. Det har fungerat hittills. Om Sverige får träff bland sina toppspelare så har man chansen, behöver man använda sig av bredden så blir det svårare. Frankrike har hittills i turneringen utnyttjat bredden. Men rent statistiskt sett, både framåt och bakåt så har Sverige fördel. Bjussar på lite fakta:

  • Sverige har två målskyttar topp 35 i VM i Nathalie Hagman (plats 7) och Jamina Roberts (plats 26). Frankrike har en i Chloé Valentini (plats 28).
  • Frankrikes bästa målskytt (Valentini) är kantspelare. Johanna Bundsen är VM:s näst bästa målvakt från kanterna procentuellt, med 10 av 17 räddade kantskott.
  • Johanna Bundsens räddningsprocent ligger på 41 % jämfört med Frankrike-duon Sako och Glauser på 34% vardera.
  • Sveriges högersexor (Hagman & Lundström) ligger med bland toppen från kanterna med mål i 80% av sina skott från kanten. Frankrikes målvakter har inte varit speciellt lyckade från kanterna. Där har Sverige ett vapen.
  • Jenny Carlson och Jamina Roberts har 27 respektive 26 assist och ligger topp 8-9 i totala assistligan. Frankrikes bästa är Nze Minko (24) och Horacek (18).
  • Sverige har släppt in minst mål i turneringen i snitt. (19,86 mål per match).

För att också vara rättvis mot fakta ovan. Frankrike har breddat ut sitt målskytte på fler spelare och har gjort 16 mål fler än Sverige vilket är femte bäst i turneringen i snitt. Dessutom har de två målvakter som delar på det mer än vad Sverige gjort hittills med Bundsen som given etta. Fördel eller nackdel? Går att diskutera.

Så för att vara ärliga: kollar vi till historien så ska inte Sverige vinna på fredag. Ser vi till nutid så är Sverige och Frankrike kanske på den jämnaste nivå som de varit på under 2010-talet och 2020-talet. Sverige har aldrig haft en bättre chans på seger mot Frankrike, det vill jag påstå. Med det sagt så är det Olivier Krumbholz Frankrike vi talar om.

Så, om det skiter sig då? Ja vafan, då går vi väl för bronset istället. Och så tackar vi för Sveriges fina VM-insatser i jakten på guldet. Det finns i nuläget inga fiaskon eller besvikelser för Sverige att kamma in, man har redan imponerat nog för att göra detta VM till en minnesvärd turnering.