Efter kvällens sista kvalmatcher så är nu laguppställningen för de olympiska turneringarna i handboll kompletta. Här listar vi alla lag som är klara för spel i Tokyo i sommar på såväl dam- som herrsidan.

Lagen som deltar i herrarnas OS-turnering 2021:

Japan – Direktkvalificerade till turneringen som värdnation. Detta blir lagets femte medverkan i OS och vid tidigare år har laget åkt ut under gruppspelet. Senast man medverkade var 1988, så detta är en trevlig återkomst för laget.

Danmark – Veteraner när det kommer till OS, med sju tidigare medverkande i bagaget. Dessa har i sin tur resulterat i ett guld från 2016. Till årets turnering tog man sig genom att vinna världsmästerskapet år 2019.

Argentina – För tredje året på raken är Argentina klara för OS-spel. De tidigare gångerna har lagets resa dock tagit slut redan i gruppspelet. Till årets turnering tog man sig genom att vunnit det Pan-amerikanska mästerskapet under sommaren 2019.

Bahrain – Den asiatiska nationen gör i år debut i OS på handbolls-sidan och tog sig hit efter att ha vunnit det asiatiska kvalet i slutet av 2019.

Spanien – Som europeiska mästare år 2020 belönades Spanien med en OS-biljett i början av förra året. Laget har flest deltagande av alla länder, men trots detta har det ännu inte blivit något OS-guld. Däremot finns tre brons i bagaget.

Egypten – Egypten, som även stod värd för världsmästerskapet i handboll tidigare i år, kvalificerade sig till OS efter att ha vunnit det afrikanska mästerskapet i början av 2020. Laget har flera gånger deltagit i OS och där som bäst kommit på en sjätteplats.

Brasilien -Det brasilianska landslaget kvalificerade sig till OS efter att ha kommit tvåa i kvalturneringen som man spelade tidigare i mars månad. Brasilien har som bäst kommit på en sjundeplats i OS.

Norge – Det norska landslaget vann sin kvalturnering till de Olympiska spelen efter tre raka segrar mot Brasilien, Sydkorea och Chile. Detta är lagets andra medverkan i OS och senast som detta skedde var 1792, då man slutade på en niondeplats.

Frankrike – Frankrike tog sig till OS genom kvalturneringen som spelas på hemmaplan tidigare i mars. Tack vare den bästa målskillnaden toppade man slutligen tabellen. Under åren har Frankrike vunnit 2 OS-guld samt ett silver och ett brons.

Portugal – Det var endast målskillnaden som skiljde Portugal från att missa OS, men som tur är hade man siffrorna på sin sida och slutade därmed tvåa i sin kvalgrupp. Detta är första gången som laget medverkar i den olympiska handbollsturneringen.

Tyskland – Det tyska landslaget kunde avancera till OS i samband med kvalturneringen som spelades på hemmaplan förra helgen. Detta blir laget åttonde medverkan och tidigare har man tagit hem en medalj i varje valör.

Sverige – Oavgjort mot Tyskland samt segrar mot Algeriet och Slovenien var vad som tog Sverige direkt till Tokyo. Vid fyra tillfällen har laget fallit på målsnöret och fått nöja sig med en silvermedalj. Blir detta året då man tar hem sitt första OS-guld?

Herrarnas Olympiska turnering inleds med gruppspelet lördagen den 24 juli och den stora finalen spelas lördagen den 7 augusti. Lagen kommer att lottas in i två grupper med sex lag i vardera, där alla möter varandra en gång innan de fyra bästa lagen tar sig vidare till kvartsfinal. Grupperna kommer att lottas inom kort och redan nu är seedningen inför detta spikad.

Seedningsgrupp 1: Danmark och Norge
Seedningsgrupp 2: Frankrike och Sverige
Seedningsgrupp 3: Tyskland och Portugal
Seedningsgrupp 4: Brasilien och Japan
Seedningsgrupp 5: Spanien och Egypten
Seedningsgrupp 6: Argentina och Bahrain

Lagen som deltar i damernas OS-turnering 2021:

Japan – Japan är värd för OS och därmed direktkvalificerade till handbollsturneringen. Laget har endast medverkat i denna vid ett tidigare tillfälle, vilket var 1976 då sporten introducerades på damsidan.

Frankrike – Som vinnare i det Europeiska mästerskapet 2018 kunde Frankrike se sig klara för OS-spel. Förra gången tog laget hem silvret och redan nu är lagen kvalificerade till nästa olympiska turnering, som då spelas på hemmaplan.

Brasilien – Damlandslaget vann turneringen vid Pan-amerikanska mästerskapet sommaren 2019 och tog därmed kontinentens plats i OS. Brasilien har medverkat i samtliga OS-turneringar sedan 2000 och som bäst slutat på en femteplats.

Sydkorea – Det Sydkoreanska damlandslaget i handboll vann alla sina matcher under kvalet och kunde därmed toppa tabellen och gå direkt till OS. Nationen är en av de mest framgångsrika på medaljfronten och har under åren vunnit två guld, tre silver och ett brons.

Angola – Angola vann det afrikanska OS-kvalet och är nu klara för sitt sjunde raka OS. Laget har lyckats ta sig vidare till kvartsfinal vid flera tillfällen och hoppas nu kunna ta sig längre än så.

Nederländerna – Nederländerna vann världsmästerskapet i handboll under vintern 2019 och blev på så sätt klara för Olympiska Spelen. Vid OS i Brasilien 2016 gjorde laget debut och gick hela vägen till semifinal. Många tror nu på nya framgångar för laget.

Spanien – Genom att toppa tabellen i kvalturneringen på hemmaplan får vi nu se Spanien i OS för femte gången. 2012 tog man hem bronset efter en tuff medaljmatch mot Sydkorea som fick avgöras på förlängning.

Sverige – Sverige är nu klara för sitt fjärde raka OS, där man hoppas på större framfångar än tidigare. Som bäst har man tagit sig till en sjundeplats, vilket skedde 2016 då man slogs ut av Norge i kvartsfinalen.

Ryssland – De ryska damerna gick obesegrade igenom helgens kvalturnering och kunde redan under gårdagen räkna hem en OS-plats. Detta blir lagets fjärde raka OS och man går in i turneringen som regerande mästare. Dessutom har man ett silver ifrån 2008 i bagaget.

Ungern – På hemmaplan kunde Ungern ta sig till sitt första OS sedan 2008. Laget har många gånger tagit sig långt i turneringen och har två silver och ett brons sedan tidigare. Under helgen lyckades laget göra hela 100 mål på sina tre motståndare!

Norge – Ännu en gång får vi se Norge, ett av de mest framgångsrika damlandslagen i OS-turneringen. Under åren har laget tagit hem två guld, två silver och två brons och vis samtliga medverkande har laget tagit sig till semifinal.

Montenegro – Tack vare en positiv målskillnad kunde Montenegro vinna sin kvalturnering. 2012 deltog man i sitt första OS och då gick man hela vägen till final. Vi OS i Rio slutade man i sin tur sist i gruppspelet och nu är laget verkligen ute efter revansch. 

Damernas Olympiska turnering inleds med gruppspelet söndagen den 25 juli och den stora finalen spelas söndagen den 8 augusti. Lagen kommer att lottas in i två grupper med sex lag i vardera, där alla möter varandra en gång innan de fyra bästa lagen tar sig vidare till kvartsfinal. Grupperna kommer att lottas inom kort och inför detta kommer seedningen att presenteras.