Sveriges målglada vänstersexa Lucas Pellas berättar i en intervju med Handbolls-VM.nu om att spela VM på hemmaplan, att möjligen få komma ännu närmare hemmaplan samt om rollen som lagets ”TikTokare”.
– Det började bara som en rolig grej sen flög det iväg, säger han.

Lucas Pellas möter upp Handbolls-VM.nu under landslagets pressträff på spelarhotellet i Göteborg. En glad och lugn vänstersexa kan se tillbaka på 30 minuters speltid under gårdagen och två poäng till Sverige. Detta på svensk mark, inför fulla läktare i Scandinavium, något som möjligen kan förklara hur det känns att vara svensk VM-spelare 2023.

– Det känns sjukt bra tycker jag. Speciellt efter matchen igår och det tryck vi hade och det stöd vi känner hela tiden. Förhoppningsvis fortsätter det stödet. Vi kommer behöva den pushen ju längre turneringen går, säger Pellas till Handbolls-VM.nu.

– Bara goa känslor. En dröm som går i upplevelse liksom, att få spela ett VM på hemmaplan. Det var gåshud på nationalsången igår faktiskt.

Det var inte bara nationalsången som gav en extra kick i VM-premiären. Med delar av familjen på läktaren så blev det en ännu häftigare känsla för Pellas. Familj som rest från Stockholm för att se 27-åringen in action.

– Jublet, mycket familj på läktaren och så där, det gav såklart en extra tändning. Bara bra känslor, och skönt att vinna med åtta bollar till slut efter en lite tveksam start.

Att spela VM på hemmaplan innebär svensk mark i Lucas Pellas fall. Flera spelare i landslaget spelar på absolut hemmaplan i Göteborg, där några har växt upp. För Pellas kan det bli slutspel i det närområde där han växte upp, om Sverige skulle ta sig hela vägen dit. Något som går att hoppas och drömma om.

– Exakt. Man får väl drömma men samtidigt får man inte titta för långt fram heller. Det är klart att den stora drömmen är att få spela i Stockholm liksom. Jag är dessutom uppväxt fem minuter med bil från Tele2 Arena, söder om söder. Det var där jag började spela handboll. Skulle vi komma så långt så hade det verkligen varit overkligt. Vi får bara hoppas helt enkelt.

Mötet med Brasilien

Under gårdagens premiärmatch mot Brasilien fick Lucas Pellas titta på från bänken i första halvlek. I andra halvlek fick han spela hela halvleken, med hundraprocentig utdelning, men med endast ett skott (straff). Det är rättvist att säga att Sverige valde att inte spela ut så mycket bollar på kanterna, eller så var det kanske Brasilien som tvingade fram det.

– Så kan det vara ibland. Under matcherna inför har vi fått mycket att jobba med, fler straffar och allt sånt där. Det är klart att man hade velat vara med och bidra mer men det viktigaste är såklart att vi vinner. Men sen kändes det lite som att de inte ville ha så mycket kantskott, rent taktiskt. Målvakterna kanske gillar mer att få utsida två mer än att vi får hoppa från kanterna, vi har ju duktiga kanter. Så det kan ju vara att de prioriterar på det sättet, så man kan nog ta det som en komplimang istället för att vara småledsen över att man inte fick några bollar, säger Pellas och ler.

Som tidigare nämnt, Pellas var hundra procent i sitt avslut. Ett mål och detta på straff, en straff som gick stolpe in i hans högra hörn. Hampus Wanne missade en av två straffar igår, men landslaget kommer inte skicka fram Pellas i alla lägen nu bara för att han är senaste målskytt från sju meter.

– Vi har kört varsin halvlek, Wanne har kört första och jag andra. Så det är det som är planen: att fortsätta så. När han spelar tar han straffarna och när jag spelar tar jag dem. Missar vi så har vi en bra kommunikation, alla vi kantspelare.

Stämningen och TikTok

Sveriges lagkemi är naturligtvis väldigt stark efter VM-silvret 2021 och EM-guldet 2022. I stora delar samma trupp, med en stark stomme, där alla tar hand om varandra på ett bra sätt och umgås tillsammans.

– Det är alltid väldigt roligt att samlas med det här laget. Det är en tät grupp och vi har väldigt väldigt kul tillsammans, vilket är ett bra recept. Vi har kul ihop och kan slappna av tillsammans mellan matcher, skojar och skämtar. 

– Det blir en del fokus på annat än handboll, vilket är skönt då det blir så väldigt mycket handboll annars. Så det är gött att ha den avslappningen i gruppen så att man kan få huvudet på annat. Men när det är på riktigt så går alla in för fokus in till match, det är en härlig dynamik.

Huvudpersonen själv har skapat sig ett TikTok-konto, där han visar lite filmsnuttar inifrån landslaget. Han har bland annat filmat upp en “Paradise Hotel-audition” där Mikael Appelgren och Olle Forsell Schefvert fått agera skådisar. Lukas Sandell och Jonathan Carlsbogård har dessutom fått bära hundhuvuden efter missar på stavningsproblem och gåtor. Ett litet grepp som var menat för Pellas följare och vänner på TikTok, men som sedan spridit sig till drygt 400 000 visningar på videon med Appelgren och Forsell Schefvert.

– Haha! Det var bara en rolig grej. Vi var i poolen på Sankt Jörgen Park och så var “Äpplet” i poolen, så körde vi ett Paradise Hotel-intro. Sen ville Olle (Forsell Schefvert) vara med också. Så jag gick in och klippte lite, la in lite ljud och så, sen tänkte jag att jag slängde upp den för mina 25 följare. En rolig grej bara. 

– Sen blev det som det blev. Den flög fullständigt iväg. Men det är kul. Folk gillar nog att komma nära liksom, och det kan de göra nu via min TikTok. Vi gillar att bjuda på oss själva, avslutar Pellas till Handbolls-VM.nu.