VM-kvartsfinal mot Egypten imorgon och förhoppningsvis fulla läktare på Tele2 Arena. Inför onsdagens tuffa- och viktiga match fick Handbolls-VM.nu en pratstund med en av Sveriges stjärnor: Lukas Sandell. Eslöv-sonen uppmanar till ett starkt hemmastöd.
– Håll en jäkla låda där inne, säger han till Handbolls-VM.nu.

Landslaget har flyttat sina bopålar från Göteborg till Stockholm inför den kommande kvartsfinalen imorgon i Tele2 Arena. Lukas Sandell och hans lagkamrater har intagit det nya spelarhotellet, där man för det mesta håller sig inne för att undvika kylan i huvudstaden.
Igår bevittnade Sverige och Sandell matchen mellan Egypten och Danmark där de sistnämnda gick segrande ur striden, något som innebar att Sveriges kvartsfinalmotstånd blir Egypten.

– Det var en väldigt fysisk match. Två väldigt bra lag, väldigt duktiga i man-man-situationer. Sen stängde (Niklas) Landin ned fullständigt, vilket han kan göra ibland, och det blev väl den avgörande faktorn, säger Lukas Sandell till Handbolls-VM.nu.

Kommer Egypten komma in med samma medel imorgon?

– Ja, det är jag helt övertygad om. De är väldigt fysiska, skickliga i duellspelet, duktiga på att trycka ned och komma på växlar. Skjuter hårt som f*n, så det är något som vi får kolla lite extra på, hur vi ska tackla deras extrema fysik.

Sverige har alltså enbart natten mot idag (tisdag) och tisdagen på sig att förbereda sig inför kvartsfinalen rent taktiskt. Under dagen kommer förberedelserna bli A och O för att sätta upp en bra game plan mot Egypten, ett egyptiskt lag som har just fysiken som sitt signum.

– Efter detta (pressträffen, reds anm.) så ska vi gå till gymmet, så då får vi se till att styrketräna lite extra, säger Sandell med ett skratt och fortsätter:

– Sen i eftermiddag ska vi kolla lite mer i detalj hur de spelar men baserat på vad man vet sen tidigare så är det just man-man-spelet och det fysiska som sticker ut.

Egypten har tillhört världstoppen under en längre tid precis som Sverige och 35 möten finns registrerade länderna emellan. De två senaste matcherna har slutat med olika framgång för svensk del. För två år sedan besegrade Sverige egyptierna på deras hemmaplan under VM 2021. Sommaren därpå var det Egypten som drog det längsta strået under OS. Historiska resultat som inte nämnvärt behöver betyda någonting just nu enligt Lukas Sandell.

– Själv så minns jag inte så mycket av de två matcherna så för egen del kommer jag lägga det åt sidan och fokusera på vad de presterat här och nu. De har också blivit av med Yahia Omar, deras första högernia, som var med de matcherna och som har varit en viktig spelare för dem. Så de spelar lite annorlunda nu, säger han.

Hade du hoppats på att få Egypten i kvarten, eller hellre på Danmark?

– Ska jag vara ärlig: om jag hade fått välja mellan dem så hade jag valt Egypten från början. Inte för att de är dåliga, för de har ett sjukt bra lag med världsspelare, men jag tycker bara att danskarna är snäppet vassare. Så är det. Men en VM-kvartsfinal mot Danmark eller Egypten, det är svårt oavsett. 

Sverige anlände alltså med hela truppen och ledarstaben till Stockholm under gårdagen. Efter incheckning på hotellet gick sedan rutten till Tele2 Arena, där kvartsfinalen spelas imorgon. Där genomförde dessutom Sverige sin första lätta träning i arenan, en arena som kommer att vara fylld under onsdagskvällen.

– Det var fräckt att kliva in där. Det är en sjukt stor arena. Personligen har jag aldrig spelat inför 20 000 åskådare som det kan bli, så det ska bli rätt fräckt faktiskt. Speciellt när det är blågult överallt och att få höra nationalsången där inne, det kommer att bli helt sjukt, säger Lukas Sandell.

Högernian från Eslöv har sedan en sista uppmaning till de fans som kommer och stöttar Sverige på plats under onsdagen.

– Håll en jäkla låda där inne. Jag är helt övertygad om att vi kommer att vinna läktarkampen, men det ska inte vara lätt för Egypten att komma till vår hemmaplan, och inte för domarna heller. Att sätta lite press på dem hade inte varit helt fel, avslutar Lukas Sandell till Handbolls-VM.nu.