Island tog en enkel seger mot Kap Verde i en väldigt målrik tillställning. Islänningarna vann sin första match i Mellanrundans Grupp 2 (Sveriges grupp) med 40-30 i en match som innehöll 70 (!) mål.

Under onsdagskvällen inledde Island sitt matchande i Göteborg och Scandinavium när Grupp 2:s andra match spelades i Mellanrundan. Likt rapporterna från Kristianstad, där islänningarna inledde VM, var mycket folk på plats för att heja fram Island. För motståndet stod Kap Verde, ett lag som haft det tufft i Sveriges grupp på väg till Mellanrundan.

Island började väldigt starkt och fick med publikens tryck i ryggen. Islänningarna stack ifrån direkt och tog en hyfsat komfortabel ledning med 10-7 efter en kvart, mot ett Kap Verde som inte alls var ofarliga framåt.

Det blev en hyfsat jämn första halvlek, där Island utnyttjade det faktum att Kap Verde spelade anfallsspel i sju mot sex. Ett par mål i öppen kasse och ett överlag bättre isländskt lag gick in till pausvila med ledning 18-13.

Andra halvlek

Island behöll femmålsöverläget ganska länge i andra halvlek när det blev mål åt båda håll. Kap Verdes Delcio Pina var den som absolut höll sitt land kvar i matchen med drygt hälften av målen. Island började gå runt på en del folk under den första kvarten av andra halvlek, där pigga och fräscha ben fick ersätta Magnusson, Palmarsson och Elisson bland flera. Men man behöll ständigt sitt övertag på fem mål, och var aldrig riktigt nära att släppa taget.

En av anledningarna till att Island befäste sin ledning var några ”enkla” mål i öppen kasse när Kap Verde med sitt sju mot-sex spel tappade boll. Ibland gjorde Kap Verde mål, men även då blev man ofta sårade då Ellidi Snaer Vidarsson kastade in ett flertalet mål från mittcirkeln, innan Kap Verdes målvakt hann in i målet.

Nej, till slut blev det en bekväm resa för Island. Publiken på plats bjöds på några isländska delikatesser, mål från målvakten Björgvin Pall Gustavsson och lite till, för att förgylla kvällen. Till slut vann Island med 40-30 efter en väldigt fartfylld och målrik match.

En isländsk seger som var väntad men ack så viktig. Portugal och Brasilien spelade oavgjort under dagen, vilket var fördelaktigt för övriga länder i gruppen. Island just nu tvåa i Grupp 2.