26-årige Mathilda Lundström är tillbaka i landslaget igen. Högersexan är en del av den svenska truppen till landskamperna mot Frankrike efter en lång rehabilitering från sin korsbandsskada i samband med VM 2021. I en intervju med Handbolls-VM.nu berättar Lundström om känslan att vara tillbaka med laget, vägen tillbaka och om det som komma skall under landslagsåret.

Mathilda Lundström är äntligen tillbaka i landslaget igen. När damlandslaget samlas i Strasbourg för dubbla landskamper mot Frankrike i helgen är högersexan från södra Stockholm tillbaka i landslagströjan. Detta efter ett och ett halvt års frånvaro från landslaget, efter en tung korsbandsskada precis in till VM 2021. 

– Det är otroligt roligt att vara tillbaka. Det var ju segt att bli skadad efter ett starkt OS och sen när vi gick in i Champions med laget (Sävehof) och allting var på topp liksom. Efter skadan så har man ju bara velat komma tillbaka, och att nu få chansen i landslaget igen gör mig bara glad, säger Lundström till Handbolls-VM.nu.

Finns det någon eller några som du har saknat lite extra i landslaget?

– Allihopa. Det är ett riktigt roligt gäng och alla har så kul tillsammans. Det är så bra sammanhållning här så det har bara varit jättekul att träffa alla igen, sen är det självklart lite extra att träffa alla gamla lagkamrater genom åren. Nu har jag ju varit i Danmark och fått prata danska ett tag och sen att nu få prata svenska igen, det är bara pricket över i:et, säger Lundström och skrattar lite.

Hur fungerar danskan?

– Jag förstår all danska men de verkar inte förstå mig. Så jag vet inte om det är dem eller mig som det är fel på. Men jag hade ju Rasmus (Overby) som tränare i Sävehof också, sen vet jag inte om han körde danska eller svenska eller ett eget språk, men han gjorde åtminstone så att jag förstod lite när jag kom till Danmark. 

Precis som Mathilda Lundström nämner så befinner hon sig i Danmark till vardags och Silkeborg-Vuel KFUM. En klubb som hon anslöt till från IK Sävehof mitt i sin rehabiliteringsperiod med korsbandsskadan. En rehabiliteringsperiod på drygt ett år skapar många nya erfarenheter hos en- handbollsspelare och människa. Inte nog med att först missa ett VM (där hon var uttagen i truppen) så skulle vardagen bli annorlunda för 26-åringen, med ett långt uppehåll från sporten hon älskar.

– Det har självklart varit en jättetuff period. Framför allt mentalt, att gå igenom en skada. Man får så mycket på köpet genom handbollen. Det känns som man börjar om från noll, man tappar alla muskler som man byggt upp, explosiviteten. Alltså från att spela handboll till att börja lära sig hur man går igen, det var tufft, säger Mathilda Lundström och fortsätter:

– Sen har det gått jättefort, och det har gått bra. Så att det har varit upp och ner. Men framför allt alla delmål som sjukgymnasten har satt har gjort att det ändå har gått okej snabbt. Det har alltid funnits något litet mål att jobba efter. 

Båda hennes klubbar under rehabiliteringen, IK Sävehof och Silkeborg-Vuel, har varit stöttande i hela processen menar Lundström. Men hennes nära och kära är de som främst funnits där under året som varit. 

– Familj och vänner har framför allt varit väldigt stöttande. I min del har de stöttat mig otroligt mycket, mest genom att kunna utnyttja tiden till att resa hem och träffa dem och få upp ny energi. Där har klubbarna varit väldigt stöttande med att jag har fått den tiden jag behövt för att träffa familjen. De har förstått att om jag får den extra energin hemifrån så får jag energin till att göra det viktiga arbetet som skall göras.

– Både i Sävehof och i Silkeborg har jag fått jättebra uppbackning med sjukgymnaster och alla runt omkring. Jag har haft en väldigt, väldigt bra rehab på det sättet.

Kunde spelat EM

Mathilda Lundström var tillbaka i spel i slutet av november 2022. Detta precis efter avslutat Europamästerskap för Sverige i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Chansen att spela EM fanns initialt när skadan inträffade, men efter ändringar i spelschemat på grund av fotbolls-VM blev det nästan omöjligt för Lundström att spela EM. I ett gemensamt beslut med klubb- och landslag var det inte på tapeten med EM-spel. Riskerna för framtiden var för stora.

– Målet från start var att kunna komma tillbaka och spela EM. Sen flyttades ju EM bak en månad, tyvärr. Vi hade planlagt att det fanns en möjlighet om det skulle ligga i december. Men nu när det blev redan i november så valde vi att inte förhasta någonting och att jag skulle börja spela matcher efter EM. Så nej, det var aldrig på tal, det var ett gemensamt beslut.

– Det är en stor skada så man måste vara försiktig och inte stressa in i något. Det är många som har dragit det (korsbandet) igen.

Det som stundar

För damlandslaget och Mathilda Lundström tas det sikte på hemma-VM i december månad. Sverige delar på värdskapet tillsammans med Norge och Danmark och med ett herr-VM i bakhasorna så är det solklart att den Skogås-fostrade högersexan vill slå sig in i en VM-trupp i vinter.

– Framför allt nu när man såg herrarnas VM så tänkte man bara: “wow, där vill jag också stå”. Alltså ett fullsatt Scandinavium och bara höra nationalsången, det är ett stort mål jag har. Jag vill jättegärna spela VM, säger hon.

Som första del i VM-förberedelserna för Sverige väntar Frankrike i dubbla landskamper i mars månad alltså, anledningen till den aktuella landslagssamlingen. Den 3 mars väntar Frankrike i Strasbourg innan man spelar returmatch den 5 mars. Två tuffa landskamper mot toppmotstånd för svensk del. 

– Frankrike är ett tufft motstånd, det är jätteroligt att få sådana matcher. Det blir kul. Vi har en lite blandad trupp, det blir kul att se hur vi mäter oss mot dem. Det har ju varit både jämna- och ojämna matcher tidigare, så det är ett väldigt bra motstånd att matchas mot, avslutar Mathilda Lundström till Handbolls-VM.nu.