En svensk mardrömsstart, med underläge 3-12 efter en kvart, bäddade för svensk semifinalförlust mot Frankrike. Fransyskorna var klassen bättre och vann semifinalen med 28-37 och spelar final mot Norge på söndag. För Sverige väntar bronsmatch mot Danmark på söndag klockan 16:00.

Sveriges damlandslag i handboll stod inför en häftig VM-semifinal under fredagskvällen när Frankrike stod för motståndet. Båda lagen siktade på en VM-final mot de regerande världsmästarna från Norge och drabbade samman i Jyske Bank Boxen i danska Herning. För svensk del stod målvakten Irma Schjött och högernian Nina Dano över semifinalen och fick sitta på läktaren. Båda lagen gick in till semifinalen som de enda dittills obesegrade lagen i VM men för dagen skulle något lag inkassera sin första förlust i turneringen.

Frankrike fick den bästa starten på matchen med tre tidiga mål och noll svenska mål efter tre minuter. Laura Glauser räddade allt inledningsvis för Frankrike när Sverige fick ta svåra avslut. Nathalie Hagman kunde dock spräcka den svenska målnollan efter fem-sex minuter. Fransyskorna gjorde å sin sida mål på allt i början av matchen och ledde med 1-5 efter sju minuter och Tomas Axnér tog timeout.

Efter timeouten kom Nina Koppang in som högernia, samme Koppang som fick en plats i truppen på Nina Danos bekostnad. Koppang gjorde ett fint mål och en fin brytning i sitt första byte och gav Sverige ett annat verktyg i anfallsspelet. Men Koppangs intåg kvittade. Frankrike demolerade Sverige under de första tio minuterna av matchen med bättre målvaktsspel, anfallsspel och försvarsspel. Sverige låg under med hela sju bollar efter tolv spelade minuter.

Det svenska försvarsspelet kollapsade helt i början av matchen och Frankrike kunde segla in bollar alldeles för enkelt. Anfallsspelet i Sverige hade också mer att önska. Det var total klasskillnad under första kvarten med fransk ledning 3-12 och det svenska laget var i förfall.

Sverige spelade upp sig en aning under den sista kvarten av första halvlek men man kunde naturligtvis inte komma ikapp innan paus. Till halvtidsvilan ledde Frankrike med 11-19 och Sverige hade ett makabert svårt läge inför den andra halvleken i VM-semifinalen.

Andra halvlek

Det blev en svängig start på andra halvlek med ”hawaii-handboll”. Jenny Carlson började bra för Sverige med lite initiativ och mål för Blågult. Sverige gjorde mål på allt under de första fem minuterna och Johanna Bundsen fick göra ett par räddningar i det svenska målet. Men när Sverige började missa i sina anfall så kontrade Frankrike in mål gång på gång och fortsatte att leda med sju-åtta bollar.

Hur mycket Sverige än såg ut att vilja vända matchen, med stark vilja och kämpaglöd, så ville det sig inte. Frankrike var alldeles för påkopplade och bra för att Sverige skulle kunna få sig en liten väg in i semifinalen.

Det blågula landslaget ådrog sig onödiga utvisningar och en del tekniska fel för att göra vägen mot finalen ännu enklare för Frankrike. Matchen var över innan den var slut och den sista kvarten blev tyvärr bara en transportsträcka mot slutsignalen. Frankrike vann till slut VM-semifinalen med 28-37 och den svenska drömmen om damlandslagets första VM-final någonsin krossades i Herning.

I och med semifinalförlusten så väntar nu Danmark på söndag för Sverige i kampen om en bronspeng i VM, detta på dansk mark i Herning. Bronsmatchen kastas igång 16:00. Tre timmar senare, 19:00, kastas VM-finalen mellan Norge och Frankrike igång i en repris på VM-finalen från 2019.

Sverige – Frankrike, 28-37 (11-19)

Sverige: Nathalie Hagman 5, Linn Blohm 4, Jenny Carlson 4, Kristin Thorleifsdóttir 3, Jamina Roberts 3, Tyra Axnér 2, Elin Hansson 2, Nina Koppang, Mathilda Lundström, Olivia Mellegård, Emma Lindqvist, Carin Strömberg,

Frankrike: Tamara Horacek 9, Pauletta Foppa 4, Estelle Nze Minko 4, Chloé Valentini 4, Alicia Toublanc 3, Laura Flippes 3, Orlane Kanor 2, Lucie Granier 2, Léna Grandveau 2, Grace Zaadi, Coralie Lassource, Deborah Lassource, Sarah Bouktit.