Nederländerna vinner Grupp 4 och kan nu slippa Norge i kvartsfinal. Från gruppen avancerar också Tjeckien till kvartsfinal.

Nederländerna och Spanien drabbade samman i Grupp 4 under söndagseftermiddagen. Per Johanssons Nederländerna var redan klara för kvartsfinal men ville gärna vinna gruppen för att slippa ettan i Grupp 2 i kvartsfinal (vinnarna mellan Norge och Frankrike ikväll). För Spaniens del så krävdes en poäng för att följa med Nederländerna till kvarten, vid två poäng skulle Spanien sluta etta i gruppen. Vid noll poäng väntade dock ingen kvartsfinal för Spanien då Tjeckien stod på tur till den andra kvartsfinalplatsen.

Matchen spelades i Fredrikshamn där Nederländerna började bäst. Man ledde i paus med fyra bollar till 13-9. I andra halvlek var Spaniens förbundskapten Ambros Martin rasande efter att Nederländerna flera gånger om utökat sin ledning till sju bollar.

I andra halvlek blev det slakt där Nederländerna var mycket bra bakåt (målvakten Yara ten Holte i storform) och där man gjorde sina mål framåt. Nederländerna är fortsatt obesegrade i VM efter slutseger med 29-21. Nederländerna ska nu spela kvartsfinal men får vänta till kvällen för att veta om det blir Norge eller Frankrike i kvarten. Gissningsvis hoppas Nederländerna på att Norge vinner ikväll för att slippa möta de regerande världsmästarna på deras hemmaplan i Trondheim.

Tjeckien når också kvartsfinal då man behövde en nederländsk seger i matchen mot Spanien för att ta sig dit. Tjeckien, Spanien och Brasilien slutade alla på sex poäng. Men då lagen vunnit mot varandra i inbördes möten (Tjeckien mot Spanien, Brasilien mot Tjeckien och Spanien mot Brasilien) så fick man gå på inbördes målskillnad i matcherna. Där drog Tjeckien det längsta strået i och med sin åttamålsseger mot Spanien, en tvåpoängare som satte grund för avancemanget.

Slutställning Grupp 4

  1. Nederländerna, 10p (till kvartsfinal)
  2. Tjeckien, 6p (till kvartsfinal)
  3. Brasilien, 6p
  4. Spanien, 6p
  5. Argentina, 2p
  6. Ukraina, 0p