En av Sveriges bästa handbollsspelare under 2010-talet, Niclas Ekberg, avslutar sin karriär i landslaget. Högersexan fokuserar nu bara på spel i klubblaget.

I januari väntar Handbolls-EM 2024 för Sveriges herrlandslag där man ska försvara titeln från 2022. Då kommer inte högersexan Niclas Ekberg vara en del av truppen. 34-åringen, som var en del av VM:s All Star Team 2023, har valt att sluta i landslaget.

– Det är klart att det kommer att klia i fingrarna när jag ser Sverige spela mästerskap, men samtidigt känner jag mig så säker i det här beslutet. Jag skulle aldrig säga nej om jag inte kände mig 110 procent säker, men när jag känner att det kostar mig mer än vad jag kan ge, att jag inte kan vara där fullt ut med min kropp är det bästa att andra, friska spelare är med, säger Ekberg till Handbollslandslagets hemsida och fortsätter:

– För varje år som gått har jag märkt i kroppen att belastningen har varit stor. När jag känt att det skapat mer problem när jag kommit hem till vardagen igen har jag börjat fundera. Det här beslutet kommer inte bara att göra gott för kroppen, utan också för själen och familjen. Jag har en fantastisk fru och tre underbara barn som också vill se mig hemma.

Sverige ska alltså försvara EM-guldet i Tyskland 2024 men då utan Niclas Ekberg. Högersexan blev stor hjälte under EM 2022 när han avgjorde EM-finalen på straff. Han har totalt gjort 841 mål på 210 landskamper i den svenska landslagströjan.

– Det har varit ett oerhört svårt beslut att fatta, men tiden är kommen, säger Ekberg till Handbollslandslaget.