Norges damlandslag i handboll ska spela om medaljerna igen. På hemmaplan i Trondheim vann Norge sin VM-kvartsfinal mot Nederländerna med 30-23 och möter nu Danmark eller Montenegro i semin.

Den andra VM-kvartsfinalen i damernas handbolls-VM 2023 spelades under tisdagskvällen när Norge tog emot Nederländerna i Trondheim. Det var på förhand en spännande kamp mellan de regerande mästarna Norge mot VM:s kanske bästa lag hittills: Nederländerna.

Båda målvakterna, Yara ten Holte och Silje Solberg, började bra för Nederländerna respektive Norge och första målet kom först efter tre och en halv minut genom en norsk kontring. Det var ett osannolikt högt tempo under de första sex-sju minuterna med många chanser åt båda håll och fantastiskt målvaktsspel där matchen bara stod 2-2 efter sju minuter.

När Nederländerna fick spela i uppställt anfallsspel så slarvade man något mer mot ett hårt jobbande norskt försvarsspel där Norge gick upp i en tremålsledning efter dryga kvarten efter fem raka norska mål.

Den norska supermålvakten Silje Solberg gav hemmanationen fördelen i första halvlek med ett storspel i första halvlek, inte minst under den första delen. Hemmapubliken och världens bästa försvarsspel var också en stor faktor till att Norge gick in till halvtidsvilan med ledningen 12-11. Detta trots att Nederländernas Yara ten Holte stod för tolv räddningar i matchen och storspelade även hon. Nederländerna tog dock in ett par mål på slutet vid två norska utvisningar på samma gång. Norge hade en femmålsledning tidigare i halvleken men fick bara med sig en ettmålsledning in till andra halvlek vilket bäddade för en häftig andra halvlek.

Andra halvlek

Till andra halvlek blev det tidiga utvisningar i en tajt första del av halvleken där två norska utvisningar och en utvisning på Nederländernas svenske förbundskapten Per Johansson satte an tonen. Efter tio minuter och i fullt manskap hade Norge ledningen med tre bollar efter ett mer effektivt spel än Nederländerna som verkligen fick leta efter målchanser och mål.

Nederländerna slarvade en del i anfallsspelet och tillät Norge, med publiken i ryggen, gå upp i en sexmålsledning med kvarten kvar. Om Norge under Thorir Hergeirsson leder med sex mål med 15 minuter kvar så tappar man inte en sådan ledning. Men Per Johanssons Nederländerna skulle inte ge upp och höjde sig ett snäpp under de närmsta minuterna. Nederländerna gick upp till tremålsunderläge med tio minuter kvar men kom inte mycket längre än så.

Norges försvarsspel och effektivitet satte stopp för Nederländernas framgångar i VM. Efter briljant målvaktsspel och en häftig match i Trondheim Spektrum avslutade Norge sitt VM på norsk mark med seger 30-23 och man har därmed säkrat en plats till semifinalerna i danska Herning på Fredag. Där väntar Danmark eller Montenegro.

För Nederländerna väntar två placeringsmatcher att spela om plats 5-8 där motståndet ännu är oklart.

Norge – Nederländerna, 30-23 (12-11)