Det norska landslaget går som tåget i damernas handbolls-VM 2023. I Trondheim tog Norge sin fjärde seger i turneringen mot Angola med 37-19 i huvudrundans Grupp 2.

Norge inledde Huvudrundan inför fulla läktare i Trondheim när Angola gästade den norska storstaden. Norge var naturligtvis stora favoriter i mötet och visade klass. I första halvlek hängde Angola på rätt bra under de första tio minuterna. Men under andra delen av halvleken visade världsmästarna enorm klass bakåt och framåt där man kunde springa in några enkla mål via bland annat veteranen Camilla Herrem.

Norge ledde in till halvtidspaus med 20-9 och bjöd hemmapubliken på handbollsgodis flera gånger om. I andra halvlek dröjde det fyra minuter innan det första målet kom i halvleken när Camilla Herrem lobbade in 21-9. Men den andra halvleken skulle bli ganska målsnål till en början, anledningen till det var gott försvarsspel och i synnerhet målvaktsspel från Katrine Lunde och Marta Alberto.

Efter en desto mer målrik andra halva av den andra halvleken så vann Norge till slut med 37-19 där man kunde lufta samtliga spelare i matchtruppen. Norge har nu, tillsammans med Frankrike, sex poäng i Grupp 2 och ena foten i en kvartsfinal. Härnäst väntar Slovenien på fredag innan Norge avslutar mot Frankrike på söndag.

Parallellt, i Grupp 4, gick Per Johanssons Nederländerna upp i tabelltopp efter seger mot Brasilien med 35-27. I Grupp 4 tampas Nederländerna med Spanien och Tjeckien om de två kvartsfinalplatserna då varken Argentina, Brasilien eller Ukraina kan nå kvartsfinal. Brasilien har förlorat mot både Spanien och Nederländerna och kan inte ta in fyrapoängsunderläget på grund av sämre inbördes möten, oavsett om man tar in poängen. Ukraina och Argentina har noll poäng och har därmed inte heller några matematiska chanser att ta sig vidare. Från Norges grupp är Sydkorea och Angola borta från kvartsfinal.

Alla resultat (onsdag 6 december)

Grupp 2:

Sydkorea – Slovenien
27-31

Frankrike – Österrike
41-27

Norge – Angola
37-19

Grupp 4:

Ukraina – Tjeckien
23-30

Spanien – Argentina
30-23

Nederländerna – Brasilien
35-27