Från och med år 2026 kommer de närmsta Olympiska Spelen sändas i Sveriges Television. Statstelevisionen har därmed tagit över rättigheterna till sommar-OS 2028 i Los Angeles och 2032 i Brisbane, där vi hoppas på svenskt deltagande för de båda landslagen.

SVT gör en storsatsning. Under måndagen meddelade Sveriges Television i ett pressmeddelande att man har handlat till sig rättigheterna för fyra OS från och med vinter-OS 2026 i Milano. Sedan väntar sommar-OS i Los Angeles 2028 dit handbollslandslagen förhoppningsvis kvalificerar sig. SVT kommer även att sända sommarens OS 2032 i Brisbane (Australien), något som också påverkar handbollen. SVT sänder även vinter-OS 2030.

– Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de Olympiska spelen i London 1948, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin i pressmeddelandet och fortsätter:

– De historiska värdena och tillgänglighet för alla har varit en viktig del i den här affären som också pekar framåt i möjligheterna till lokala partnerskap för att utveckla alla aspekter av en så stor rättighet som OS, där Discovery internationellt fortsatt äger betal-tv rättigheterna.

Discovery har fortsatt rättigheterna för OS 2024 i Paris. SVT:s rättigheter träder i kraft från och med vinter-OS 2026 alltså.