Japans herrlandslag i handboll ska spela OS 2024. Efter en finalseger mot Bahrain är nu japanerna Asiens representant till nästa års Olympiska Spel.

Under en intensiv vecka i Qatar och Doha har elva asiatiska nationer spelat om en plats till OS 2024 genom en intensiv kvalturnering. Ettan i turneringen skulle nå OS och tvåan får sikta på ett interkontinentalt kvalspel i vår.

Efter 32 matcher på tio dagar stod slutligen Japan som segrare och som första asiatiska nation till nästa års OS i Paris. Japan vann grupp B före Bahrain och tog sig till en semifinal mot Sydkorea, en semifinal som Japan vann med elva bollar. I finalen möttes sedan Japan och Bahrain, båda topplagen från Grupp B, där Japan drog det längsta strået och vann med 32-29 efter tio mål av Kosuke Yasuhira.

Japans seger i kvalet innebär att man är klara för Olympiska Spelen alltså, till en turnering där Frankrike (värdnation) och Danmark (regerande världsmästare) är klara sedan tidigare. Fler nationer ansluter till OS under vintern. I vår spelar Bahrain (tvåa i asiatiska kvalet) tillsammans med fler nationer i det interkontinentala kvalspelet.