Sveriges lagkapten Andreas Palicka är förväntansfull inför kommande mellanrunda i VM, där Sverige får tufft motstånd. Då gäller det att hitta formen i rätt läge, där Palicka hoppas på fortsatt stöd från svenska folket.
– Det kan vara avgörande för vidare avancemang, säger han till Handbolls-VM.nu.

Under tisdagen anordnade Handbollslandslaget som vanligt en pressträff under en matchfri dag. Där var lagkaptenen Andreas Palicka absolut mest uppbokad, som vanligt, och fick göra tv, radio och annat. Även Handbolls-VM.nu fick en snabb pratstund med målvakten, där han bland annat förklarade vad svenska folket kan förvänta sig i kommande matcher i Mellanrundan.

– De kan förvänta sig ett lag som ger allt i 60 minuter varje match. Ett lag som är väl förberedda och som kommer att göra allt för att vinna matchen, säger Palicka.

Nu väntar alltså ett tuffare motstånd på pappret för Sverige, eller snarare tre tuffare motståndare. Ungern, Island och Portugal väntar i den ordningen. För Sverige handlar det om att lägga det första gruppspelet bakom sig och steppa upp en nivå för att i slutändan nå slutspel och kvartsfinal. Något som är lättare sagt än gjort. Men lagkapten Palicka känner sig trygg med att Sverige har verktygen för att börja toppa formen i rätt läge.

– Det är individbaserat såklart, men där är vi ett par gubbar i laget som jag skulle säga har som spetsegenskap att bidra med just det. Där de yngre också har en möjlighet att ta vind på det så att säga, och där anser jag själv att jag har ett stort ansvar.

Andreas Palicka, Max Darj och Jim Gottfridsson har varit långvariga i landslaget och är några av dem som absolut vet vad som krävs, och som brukar gå i bräschen. Men laget i stort har tagit med sig av tidigare erfarenheter, för att bygga vidare på.

– Sen har jag aldrig varit orolig för det i den här gruppen, för att det är en grupp som är rätt så självgående och jag uppfattar att alla brinner enormt mycket för att spela varje match och är ödmjuka inför varje uppgift, säger Andreas Palicka och fortsätter:

– Det är för mig extremt positivt inför framtiden, vi vet att det kommer tuffare motstånd nu. Även om jag själv tror att Brasilien kommer att skrälla i någon match i Mellanrundan så vet vi själva vad som krävs av oss själva för att leverera bra resultat, först och främst mot Ungern. Sen att veta det och att göra det är två olika saker, men det är det vi förbereder oss på och det vi jobbar med.

Palicka har tidigare benämnt Scandinavium som sitt “vardagsrum” och Göteborg som sin framtida hemstad efter att familjen flyttar hem från utlandsäventyret. Med nästan fullsatt varje match (förutom mot Uruguay) behöver Sverige nu fortsatt stöd i veckan. Tre tuffa matcher, där Sverige är i behov av fansens stöd. Något som lagkaptenen uppmanar till.

– Kom och stötta. Det är en fantastisk upplevelse både för oss spelare och publiken. Det är enormt, det Scandinavium har presterat fram tills nu, och vi hoppas och önskar såklart fullsatta arenor och en handbollsstad som brinner i hela Mellanrundan. Det kan vara helt avgörande för vidare avancemang, avslutar Palicka till Handbolls-VM.nu.