Österrike vann premiären i Grupp C mot Sydkorea. Efter en spännande avslutning gjorde Katarina Pandza det avgörande målet på straff till 29-30.

Under onsdagskvällen kastades den första VM-matchen igång i damernas handbolls-VM 2023 där Sydkorea och Österrike drabbade samman i norska Stavanger och Grupp C. Båda lagen stod ganska jämnt inför möte där svenske Henrik Signell och hans Sydkorea säkerligen hoppades på en bra start i VM-gruppen.

Sydkorea skulle dock visa sig ganska svagt i perioder av första halvlek där Österrike utnyttjade sin fördel rent längdmässigt i både försvarsspel och anfallsspel för att ta en tidig ledning. Sydkorea bet sig sedan in på ett bra sätt i halvleken men slarvade också ibland i sitt anfallsspel vilket innebar att Österrikes effektivitet räckte långt. Européerna ledde därför med 12-16 in till andra halvlek.

I andra halvlek fick Sydkorea en bra start när istället Österrike började slarva och gav koreanskorna två enkla mål tidigt. Efter sju minuter i halvleken hade också Signells landslag kvitterat till 18-18 och hade fått luft under vingarna av halvtidsvilan.

När Sydkorea hade vänt på matchen till 21-20 efter 40 minuter av matchen så var det mycket superstjärnan Ryu Eun-hees förtjänst och den unga vänsternian Woo Bitna som båda levererade framåt i andra halvlek.

Sydkorea hade många klara målchanser att göra mål på under matchen men man missade ofta många öppna lägen mot Österrikes erfarna målvakt Petra Blazek. Med elva minuter kvar syntes detta tydligt då Österrike vänt matchen till 22-24 och matchen var tillbaka i österrikisk favör.

Österrike spelade sju mot sex i stora delar av matchen vilket var ganska framgångsrikt, men när de spelade utan målvakt i början av matchens tio slutminuter så kunde Sydkoreas aggressiva försvar sätta dit två bollar, och avslutningen blev spännande.

Med två minuter kvar ledde Österrike med en boll och Sydkorea tvingades satsa lite mer framåt för att hitta mål men Österrikes sju mot sex-spel gav istället européerna ett mål med en och en halv minut kvar och matchen såg körd ut för Henrik Signell och Sydkorea. Men med två snabba mål i slutet fick Sydkorea in 29-29 med åtta sekunder kvar. I det efterföljande anfallet stormade dock Österrike fram och stjärnan Patricia Kovacs fick med sig en straff i matchens sista sekund. Från sju meter stegade då Katarina Pandza fram och sköt in det matchavgörande målet till 29-30 i Stavanger.

Tung förlust för Henrik Signell och Sydkorea men en värdefull seger för Österrike i Grupp C, en seger som utan tvekan tar dem närmare en plats till Huvudrundan i mästerskapet. Under onsdagskvällen spelar Norge och Grönland om viktiga poäng i samma grupp.

Under kvällen spelades också match i Grupp G (Fredrikshamn) med avkast 18:00. Där vann Brasilien stort mot Ukraina med 35-20.

Sydkorea – Österrike, 29-30 (12-16)