Sveriges damlandslag fick en drömstart på damernas handbolls-VM 2023. I Göteborg vann Sverige med 36-24 mot Kina efter en fin första halvlek framför allt.

Under fredagskvällen spelade Sverige sin hemmapremiär i Göteborg och Scandinavium inför mycket publik. För motståndet stod Kina i en VM-premiär som Blågult var stora favoriter i. Publiken och de svenska spelarna sjöng upp med en samstämmig och häftig nationalsång för de svenska tjejerna i sitt första hemma-VM någonsin.

Det blev en rivstart i Göteborg med högt tempo inledningsvis. Efter fem minuter tog Sverige ledningen med 3-2 efter att Johanna Bundsen tagit en viktig straff och straffreturen för att få igång publiken i Scandinavium. Sverige mådde bäst i det väldigt höga tempot där bra kontringar och bra målvaktsspel bäddade för en 7-3 ledning efter tio/elva minuter.

Sverige roterade starstjuan efter en kvart och började bra även med de nyinkomna spelarna. Blågult bjöd på underhållning i hemmapremiären och gjorde en helgjuten insats under de första 20 minuterna med 13 mål framåt och bara 5 mål baklängesmål.

Blågult slarvade lite mer med fler nya spelare in emot slutet av första halvleken och målfyrverkeriet uteblev något även om spelare som Daniela de Jong, Nina Dano, Nina Koppang och Sofia Hvenfelt fick bidra och göra mål. Sverige fick ändå in några fina mål på slutet och gick in till halvtidsvilan med ledning 22-8.

Andra halvlek

Blågult slarvade under första fem minuterna i andra halvlek och gjorde bara två mål på sju minuter medan Kina gjorde tre. Något som Sverige gjorde bra under hela matchen var naturligtvis försvarsspelet. Kina spelade smått och nätt centralt där Sverige stod upp bra och knep några bollar och täckte skott. Men det började vackla en aning under första kvarten av andra halvlek.

Bäst framåt för Sverige i början av andra halvlek var mittsexan och mästerskapsdebutanten Sofia Hvenfelt som var hundraprocentig från sin position. Men Sverige var rent generellt inte speciellt bra i andra halvlek medan Kina absolut spelade upp sig och ledde andra halvlek välförtjänt med några bollar för att minska gapet upp mot hemmanationen.

Det var ingen sprakande svensk andra halvlek men jobbet gjordes. Kina hade alldeles för många mål uppåt och kunde inte ta igen underläget. Sverige gick ifrån med några mål på slutet och vann till slut VM-premiären 2023 med 36-24 efter en mycket bra första halvlek och en sämre andra halvlek. Noterbart är dock att samtliga anmälda svenska spelare fick chansen på planen vilket gav mycket rotation i den svenska sjuan.

I och med Senegal och Kroatiens oavgjorda resultat (22-22) under fredagen har Sverige ett bra läge för en förstaplats i Grupp A redan nu, trots att två matcher återstår av gruppspelet. På söndag väntar Senegal (avkast 18:00) och på tisdag väntar Kroatien, båda matcherna sänds i TV6 och på Viaplay.

Sverige – Kina, 36-24 (22-8)