Några av domarna som dömer handbolls-VM i detta nu har utretts för matchfixning. Enligt en hemlig rapport från Sportradar, som Handbolls-VM.nu har tagit del av, har fyra domarpar i årets VM ögonen på sig. Något som danska TV2 var först att rapportera om.

Under förmiddagen slog det ner som en bomb i handbollsvärlden när högt ansedda danska TV2 gick ut och rapporterade kring uppgifter om matchfixning i handbollen. TV2 hade tagit del av en rapport från Sportradar, som är världsledande när det handlar om att upptäcka fixade matcher i idrott. Företaget har hittat 26 handbollsmatcher mellan september 2016 och november 2017 som innehåller tydliga tecken på matchfixning, detta i matcher på högsta nivå såsom bland annat Champions League.

Nyheten från TV2 fick eko under söndagen då åtta domarpar fanns med i utredningen. Efter att Handbolls-VM.nu har tagit del av rapporten går att konstatera att fyra av dessa domarpar är med och dömer herrarnas VM i Sverige och Polen just nu.

Rapporten är från 2018 och samma år tog Internationella Handbollförbundet (IHF) och Europeiska Handbollförbundet (EHF) del av densamma. I rapporten skriver Sportradar att deras utredning inte är ett bevis för att matchfixning har skett i de aktuella matcherna, men att förbunden bör utreda saken vidare. Något som inte verkar ha gjorts, då samtliga domarpar har dömt toppmatcher i Europa senaste åren samt mästerskap, likt de fyra domarparen som är med och dömer VM 2023.

När danska TV2 har försökt att få svar på sina frågor om utredningen till förbunden (IHF och EHF) har de svarat i mail-format men utan att direkt svara på de frågor som ställts. Rapporten innehåller dessutom misstanke om att en VM-domare har starka kopplingar till ett kriminellt nätverk som tidigare har misstänkts i muthärvor gällande matcher inom andra idrotter.

Det svenska domarparet Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic finns inte med i utredningen.