Det blir inget deltagande från rysk och belarusisk sida under Europeiska Handbollförbundets vingar. Det meddelar förbundet på sin hemsida. Detta gäller både klubblag och landslag från Belarus och Ryssland.

Under början av denna vecka så har sanktionerna mot Ryssland men också Belarus ökat. Internationella förbund inom idrotten har stängt av länderna på grund av nuvarande omständigheter i Ukraina där Ryssland har invaderat landet med hjälp av Belarus.

Nu är det handbollförbundets tur att säga sitt. Det Europeiska Handbollförbundet (EHF) meddelar nu att man inte kommer att tillåta ryska klubblag och landslag att delta i det europeiska förbundets tävlingar. Det handlar då om landslagstävlingar såsom EM i alla åldrar men även i klubblagsmästerskap som Champions League bland annat. Detta gäller även lag från Belarus.

Besluten som fattades av EHF:s exekutiva kommitté under måndagen var dessa:

  • Ryska och belarusiska landslag och klubblag stängs av med omedelbar verkan. Detta gäller tills vidare och gäller alla aktuella tävlingar på klubb- och landslagsnivå.
  • Domare och funktionärer från Ryssland och Belarus kommer inte att nomineras för matcher och mästerskap tills vidare.
  • Nya arrangörer kommer att fixas till U16-EM i beachhandboll och kvalturneringarna för EM i beachhandboll 2023. Detta skulle ha anordnats i Moskva i sommar.