Den sista gruppspelsomgången i damernas handbolls-VM startar ikväll. Nedan går vi igenom förutsättningarna för samtliga lag i turneringen, där Sverige har chans på gruppseger bland annat.

Världsmästerskapet i handboll har fått en rivstart, och bara några matcher in i mästerskapet så har handbollspubliken fått följa många målrika matcher. Till stor del så har mästerskapet hittills präglats av några ojämna matcher, men VM är på väg mot mer spänning.

Idag (måndag) så startar den tredje gruppspelsomgången, där det preliminära gruppspelet ska avgöras för Grupp E, F, G och H. Imorgon så avgörs Sveriges gruppspel bland annat. Tre lag från varje grupp går till Mellanrundan och får fortsatt tävla om medaljer i turneringen. Det fjärdeplacerade laget i varje grupp kommer att få fortsätta sitt äventyr med Presidents Cup.

Många länder har redan gjort sig klara för Mellanrundan, men i och med att man tar med sig poängen till nästa omgång, så är alla poäng viktiga. Den sista omgången kommer därför kunna bli en rysare på många håll, då många tuffa möten väntar. Poängen som tas med till Mellanrundan är de poäng man tagit mot lagen som går dit.

Tabell och förutsättningar

Grupp A:

 1. Frankrike, 4p
 2. Slovenien, 2p
 3. Montenegro, 2p
 4. Angola, 0p

Spelschema sista omgången:
Frankrike – Montenegro
Slovenien – Angola

Kommentar:
Här har nog en av de stora favoriterna Frankrike ett gott mod inför avslutningen. Två raka segrar och Montenegro i avslutningen. Montenegro har inte imponerat hittills och får det tufft mot Frankrike. Slovenien och Montenegro har lika många poäng, men Slovenien kommer med stor sannolikhet att vinna mot Angola, samtidigt som man vann mötet med Montenegro och därmed har fördel i inbördes möten. Om resultaten går som förmodat så kommer Frankrike komma ur gruppspelet med full pott, med Slovenien och Montenegro med sig till Mellanrundan. Allt annat vore skrällartat.

Grupp B:

 1. Serbien, 4p
 2. Ryska laget, 4p
 3. Polen, 0p
 4. Kamerun, 0p

Spelschema sista omgången:
Ryska laget – Serbien
Polen – Kamerun

Kommentar:
Här kommer mycket att avgöras i den sista omgången. Det ryska laget och Serbien har hittills vunnit båda sina matcher, och ställs mot varandra i slutomgången. Vinnarna där kommer att gå vidare som gruppsegrare. Vid oavgjort resultat, så går man på målskillnad, där Serbien har den bästa målskillnaden länderna emellan. Polen och Kamerun spelar om den tredje och sista platsen till Mellanrundan, där Polen får stå som favoriter.

Grupp C:

 1. Norge, 4p
 2. Rumänien, 4p
 3. Kazakstan, 0p
 4. Iran, 0p

Spelschema sista omgången:
Norge – Rumänien
Kazakstan – Iran

Kommentar:
De stora favoriterna Norge har naturligtvis gjort slarvsylta av både Kazakstan och Iran. Nu väntar Rumänien i slutomgången, ett tuffare motstånd. Men rumänskorna är utan stjärnan Cristina Neagu och får svårt att mäta sig ordentligt med Norge. Vinnarna i det mötet går åtminstone som gruppsegrare till Mellanrundan, där Norge har bättre målskillnad att gå på vid ett oavgjort resultat. Kazakstan och Iran får kämpa om den tredje och sista platsen till Mellanrundan, som skulle vara en otrolig bedrift för båda länderna, oavsett vilka som kniper den.

Grupp D:

 1. Nederländerna, 4p (+81)
 2. Sverige, 4p (+69)
 3. Uzbekistan
 4. Puerto Rico

Spelschema sista omgången:
Uzbekistan – Puerto Rico
Sverige – Nederländerna

Kommentar:
Detta är naturligtvis den mest intressanta gruppen med svenska ögon sett. Och förutsättningarna är tydliga. Vid svensk seger mot Nederländerna så vinner man Grupp D med sex poäng och tar med sig fyra poäng till Mellanrundan. Vid svensk förlust så vinner Nederländerna gruppen och Sverige kommer tvåa med fyra inspelade poäng. Vid ett oavgjort resultat så får både Sverige och Nederländerna fem poäng och därmed tre poäng med sig till Mellanrundan, men där Nederländerna går vidare som gruppetta. Uzbekistan och Puerto Rico spelar om den åtråvärda tredjeplatsen och platsen till Mellanrundan.

Grupp E:

 1. Tyskland, 4p
 2. Ungern, 4p
 3. Tjeckien, 0p
 4. Slovakien, 0p

Spelschema sista omgången:
Tyskland – Ungern
Tjeckien – Slovakien

Kommentar:
De stora favoriterna har hållit undan motståndet hittills i VM:s absolut jämnaste grupp på förhand. Tyskland och Ungern står inför ett rysarmöte i den sista omgången, där det blir spännande att se vilka som är herren på täppan i denna grupp. Tjeckien och Slovakien står på sitt håll inför ett riktigt derby, där Slovakien faktiskt imponerat hittills. På förhand såg Tjeckien ut som det starkaste laget, men två omgångar in i mästerskapet så blir detta en tajt och rolig match att följa. Tyskland och Ungern klara för Mellanrundan åtminstone, frågan är bara vilka som följer med och hur många poäng de tar med sig dit.

Grupp F:

 1. Danmark, 4p
 2. Sydkorea, 4p
 3. Tunisien, 0p
 4. Kongo-Brazzaville, 0p

Spelschema sista omgången:
Kongo-Brazzaville – Tunisien
Danmark – Sydkorea

Kommentar:
Danmark har naturligtvis, precis som Sverige, haft två enkla omgångar inledningsvis. Nu väntar ett lite tuffare motstånd i form av Sydkorea, men de rödvita bör hålla emot här. Om Danmark besegrar Sydkorea i slutomgången så har man full pott med sig till Mellanrundan, men Sydkorea har precis samma möjlighet vid seger. Kongo och Tunisien får spela om tredjeplatsen, förloraren spelar Presidents Cup.

Grupp G:

 1. Brasilien, 4p
 2. Japan, 2p
 3. Kroatien, 2p
 4. Paraguay, 0p

Spelschema sista omgången:
Brasilien – Paraguay
Kroatien – Japan

Kommentar:
Här har det rörts om en aning i grytan. Brasilien har fått en drömstart på mästerskapet och ställs mot Paraguay i den sista omgången. Det blir en plockmatch för Brasilien, som med stor sannolikhet går in med full pott till Mellanrundan efter två starka segrar mot Japan och Kroatien. Just Japan och Kroatien möts också i den sista omgången, där vinnaren får med sig viktiga poäng till Mellanrundan. En mycket jämn match på förhand.

Grupp H:

 1. Spanien, 4p
 2. Argentina, 2p
 3. Österrike, 2p
 4. Kina, 0p

Spelschema sista omgången:
Argentina – Kina
Spanien – Österrike

Kommentar:
Spanien är klara gruppsegrare och bör kunna städa av Österrike i den sista omgången. Om Spanien besegrar Österrike så har Argentina en bra chans att rycka. Argentina leder i inbördes möten mot Österrike, även om alplandet har bättre målskillnad. Men med stor sannolikhet så besegrar Argentina ett svagt Kina samtidigt som Spanien besegrar Österrike, då håller tabellen sig intakt i sådana fall, rangordningsmässigt.