Att ha med sig ett lag som har erfarenhet av ett tidigare mästerskap kan ha med sig en del fördelar. Till exempel kan nerverna släppa något, vilket kan vara viktigt i ett så sort mästerskap som OS. Vi har tittat på de svenska handbollstrupperna och de erfarenheter som spelarna har av att medverka i ett OS. Både damerna och herrarnas landslag har genomgått ett generationsskifte under de senaste åren och lagen har därmed en trupp med många nya namn jämfört med Rio 2016.

Herrarnas tidigare OS-meriter

I herrarnas trupp är det endast tre spelare som tidigare upplevt ett olympiskt mästerskap. Ett stort antal spelare är relativt nya i laget och har därmed inte haft möjligheten att spela några tidigare olympiska turneringar. Däremot har nästan alla spelare erfarenhet av stora mästerskap, då det nästan är samma trupp med nu som vid VM i januari. Det är bara två spelare i OS-truppen som inte fanns med under världsmästerskapet, där trupperna fick vara större till antalet.

En av dessa är Niclas Ekberg, som däremot fanns med laget under OS 2012. Jim Gottfridsson och Albin Lagergren deltog i sin tur vid OS i Brasilien 2016. För reserven Tobias Thulin är årets OS det allra första mästerskapet han tas ut till.

Damernas tidigare OS-meriter

I damernas trupp finns det lite mer erfarenhet av ett Olympiskt mästerskap. Damernas senaste turnering var EM i december 2020 och här fanns nästan alla spelare i OS-truppen med. Målvakten Johanna Bundsen missade dock det senaste Europamästerskapet, men har erfarenhet av OS från 2016. Även Linn Blohm och Nathalie Hagman var då med i den olympiska truppen. Hagman plockades då ut till turneringens All Star-lag för sin insats.

Jamina Roberts gör i sin tur sitt tredje OS i år, då hon var med i laget både 2012 och 2016. För Isabella Andersson och Jenny Carlson, samt reserverna Rebecca Nilsson och Nina Dano är OS däremot deras allra första mästerskap.