Utöver Sverige och de övriga lag som nu ingår i den nybildade grupp 2 var det ytterligare sex nationer som under gårdagen lyckades avancera vidare i handbolls VM 2023. Dessa bildar tillsammans grupp 1 som under den kommande veckan kommer hålla till i Krakow för att göra upp om platser i VM-slutspelet.

Ifrån grupp A som redan nu befinner sig i den polska staden blev det Spanien, Montenegro och Iran som höll sig kvar i tävlingen. I grupp B som tidigare hållit till i Katowice kunde värdnationen ta sig vidare efter en sista viktig seger mot Saudiarabien. Redan innan gårdagens möten hade Frankrike och Slovenien bokat sina platser i huvudrundan.

Precis som Sverige kunde både Spanien och Frankrike ta sig igenom gruppspelet obesegrade och får i och med detta båda med sig fyra poäng till huvudrundan. Lagen har därmed redan nu goda chanser att slutligen ta sig till slutspelet, men samtidigt står de i hård konkurrens mot varandra. Sverige i grupp 2 är i sin tur ensam om denna fördel vilket kan lugna nerverna en del.

Det är endast de två bästa lagen ifrån gruppen i Huvudrundan som avancerar till kvartsfinal.

Inledande ställningen i grupp 1

Poängen som är listade är de poäng som lagen har med sig in till rundan. Man får endast med sig de poäng som man tagit mot de länder som också tog sig till Huvudrundan.

  1. Spanien – 4 poäng, +18
  2. Frankrike – 4 poäng, +6
  3. Slovenien – 2 poäng, +5
  4. Montenegro – 2 poäng, -2
  5. Polen – 0 poäng, -11
  6. Iran – 0 poäng, -16

När spelas matcherna i grupp 1?

Matchdatumen som gäller för gruppen är 18, 20 och 22 januari, precis som för Sveriges grupp. I vårat VM-spelschema hittar du samtliga möten. Avkast är satta till 15:30, 18:00 och 20:30.

Var spelas matcherna i grupp 1?

På Tauron Arena i den polska staden Krakow äger samtliga möten rum.

Kan Sverige möta lagen i grupp 1?

Först i en eventuell semifinal kan det svenska landslagets väg korsas med nationer ifrån denna grupp.