Vänsternian Karl Wallinius kommer inte till spel i VM. 23-åringen lämnar återbud på grund av skada och ersätts i VM-truppen av Olle Forsell Schefvert som får göra landslagsdebut.

Under fredagen kom ett tungt besked från Handbollslandslaget när beskedet om att den hårdskjutande vänsternian Karl Wallinius missar VM blev ett faktum. 23-åringen tillhör den tyska storklubben Kiel där han tampas om platsen med Eric Johansson bland andra storstjärnor. Wallinius var tilltänkt som en viktig länk i Glenn Solbergs lagbygge till hemma-VM men tvingas nu lämna återbud på grund av skada.

– Jag har haft en dialog med Karl och han sliter med smärtor och är inte hundraprocentig. Det är självklart tråkigt för honom att missa ett mästerskap på hemmaplan, men vi måste också ha spelare som kan gå för fullt, säger förbundskapten Solberg till Handbollslandslagets hemsida.

In till den svenska truppen kommer istället 29-årige Olle Forsell Schefvert, som till vardags spelar i svenskklubben Rhein-Neckar Löwen i tyska Bundesliga.

– Olle har funnit med i diskussionerna länge och vi har också träffat honom ett par gånger i hans klubbmiljö. Han har utvecklats på ett fint sätt i Tyskland och spelar väldigt bra i ett lag som också har gått bra under hösten. Olle är värdefull och nyttig för ett lag med kvaliteter både i försvaret och framåt och är värd att få chansen i landslaget, säger Glenn Solberg.

Olle Forsell Schefvert har aldrig spelat i A-landslaget och kommer att göra landslagsdebut under hemma-VM i Göteborg alltså. Med moderklubben GF Kroppskultur från Uddevalla (dryga timmen norr om Göteborg) och med tio år som spelare i IK Sävehof från Partille blir det en häftig landslagsdebut för 29-åringen.

– Bättre sent än aldrig! Jag blev förstås chockad när hag fick samtalet, men är väldigt glad och stolt. Det är inte många som får uppleva ett mästerskap över huvud taget och ännu färre som får göra det på hemmaplan. Att få spela VM hemma i Göteborg ska bli fantastiskt, säger Forsell Schefvert till Handbollslandslagets hemsida.

Se VM-truppen här.