Världens största turnering för handbollslandslag hålls i Spanien under december månad. Det innebär att flera av handbollsvärldens största stjärnor kommer att stå på den internationella scenen. Nedan listar vi en eller ett par spelare per nation som är värda att hålla ett extra öga på under mästerskapet.

Observera att åsikterna nedan är personliga. Det innebär inte alltid heller att den aktuella spelaren nödvändigtvis är den bästa spelaren, utan det kan också vara det största affischnamnet för varje nation som får vara ansiktet utåt.

Grupp A:

Angola: Albertina Kassoma
Frankrike: Pauletta Foppa, Allison Pineau
Slovenien: Ana Gros
Montenegro: Jovanka Radicevic

Kommentar:
Alla spelare ovan är välkända namn i handbollsvärlden förutom möjligen Angolas Albertina Kassoma. Ur Frankrikes trupp så är det omöjligt att välja en spelare bara, och nästan omöjligt att endast välja två. Valet här föll på Pauletta Foppa och Allison Pineau. Foppa är ett unikum inom handbollsvärlden med sin otroliga smartness och styrka som mittsexa, endast 21 år gammal och redan en storstjärna. Allison Pineau är den meste målskytten och har burit landslaget länge på sina axlar, nu med god hjälp från andra naturligtvis. Montenegros Jovanka Radicevic är möjligen hela mästerskapets bästa målskytt och där kan vi absolut tala om någon som bär nationen på sina axlar, om det ska bli någon framgång i VM.

Grupp B:

Kamerun: Jasmine Yotchoum
Polen: Monika Kobylinska
Ryska förbundslaget: Antonina Skorobogatchenko, Eketerina Ilina
Serbien: Jovana Stoiljkovic

Kommentar:
Jag skulle ljuga om jag valde Jasmine Yotchoum som Kameruns stjärna utifrån någon annan anledning än flest gjorda landskamper i truppen. Ska det bli något av Kameruns turnering så är erfarenhet något att luta sig mot åtminstone. Polens Monika Kobylinska är en spännande spelare på uppgång och därför mitt val av stjärna. Det ryska laget har ju sina största stjärnor borta, och där får inte minst Antonina Skorobogatchenko stora skor att fylla efter Anna Vyakhirevas paus från handbollen.

Grupp C:

Iran: Maryam Yousefi
Kazakstan: Irina Alexandrova
Norge: Nora Mörk, Stine Bredal Oftedal
Rumänien: Cristina Laslo

Kommentar:
Här finns naturligtvis Irans- och Kazakstans bästa målskyttar med. Irina Alexandrova (Kazakstan) har mycket imponerande siffror för sin ålder. 866 mål på 183 landskamper är ett bra facit. Norges Nora Mörk och Stine Bredal Oftedal är de stora stjärnorna i det stjärnspäckade norska laget. Nora Mörk är målskytten, Stine Bredal Oftedal den stora dirigenten. En superduo med andra ord. Cristina Laslo får försöka med att axla rollen som den bäste på niometerslinjen för sitt Rumänien, i Cristina Neagus frånvaro. Hyfsat stora skor att fylla får man lov att säga.

Grupp D:

Nederländerna: Estevana Polman, Tess Wester
Sverige: Linn Blohm, Jamina Roberts, Johanna Bundsen
Puerto Rico: Jailene Maldonado
Uzbekistan: Madina Khudoykulova

Kommentar:
Nederländerna har en otrolig offensiv där Estevana Polman är motorn. Man hade lika gärna kunnat bolla upp Lois Abbing, Laura van der Heijden med flera. Men målvaktsspelet för Nederländerna blir extremt viktigt för att de ska gå långt i turneringen, därför blir Tess Westers form extra noterbar under mästerskapet. Puerto Rico och Uzbekistan är utan världsstjärnor men det tåls att lyfta fram spelare därifrån också. Uzbekistans Madina Khudoykulova har ett otroligt målsnitt för sitt landslag och är endast 19 år gammal.

För Sveriges del så är tre spelare uttagna. Tre rutinerade pjäser som varit med förr, men som också växlat ut rejält under Tomas Axnérs ledning. Linn Blohm är vad hon är, världsklass i båda riktningar och en lagspelare av guds nåde. Under OS var hon nästan Mrs. 100 % på grund av sin förmåga att nästan aldrig missa från sex meter. Jamina Roberts blev OS bästa vänsternia i somras, fullt rättvist. Roberts har fått en större roll i landslaget nu och förtroendet har fått den aviga vänsternian att växa i den blågula dressen. Johanna Bundsen blir tillsammans med Jessica Ryde i målet livsviktig naturligtvis. Om det ska bli svenska framgångar så måste duon vara i formtopp, och där tror jag personligen att Bundsen har Axnérs initiala förtroende.

Grupp E:

Slovakien: Simona Szarkova
Tjeckien: Marketa Jerabkova
Tyskland: Dinah Eckerle, Emily Bölk
Ungern: Noemi Hafra, Katrin Klujber

Kommentar:
På förhand den absolut roligaste gruppen att följa inledningsvis. Tjeckien har ett par stjärnor i laget, där Marketa Jerabkova är den största. Tillsammans med Jana Knedlikova så gör Jerabkova det mycket bra i den norska storklubben Vipers Kristiansand. Tysklands målvakt Dinah Eckerle är en personlig favorit. Skulle endast en tysk valts som MVP i det tyska laget så är Eckerle given. Men Emily Bölk är den som ska bära offensiven. Ungern har två mycket spännande talanger, eller före detta talanger om man så vill, som bär deras offensiv. Noemi Hafra och Katrin Klujber är en dynamisk duo som det skulle vara mycket roligt att se lyfta i internationella sammanhang.

Grupp F:

Danmark: Sandra Toft, Anne-Mette Hansen
Kongo-Brazzaville: Hymelda Obambo
Sydkorea: Ryu Eun-Hee
Tunisien: Amal Hamrouni

Kommentar: 
Ojämn grupp möjligen. Danmark stora favoriter här, så Sandra Tofts målvaktsspel sätts kanske inte på prov. Men i det långa loppet så är hon den absolut viktigaste spelaren för danskorna, och den bästa. När det gäller Kongo-Brazzaville så är den rutinerade målvakten Hymelda Obambo den viktigaste spelaren, förmodligen. Sydkoreas Ryu Eun-Hee har något av en stjärnstatus i Asien, en välförtjänt sådan.

Grupp G:

Brasilien: Ana Paula Belo, Bruna de Paula
Japan: Asuka Fujita
Kroatien: Camila Micijevic, Katarina Jezic
Paraguay: Fernanda Insfran

Kommentar:
Brasilien har kvar ett par storspelare som inte lämnat under det senaste decenniet. Bruna de Paula är spännande och tillhör franska Metz till vardags. Japans bäste målskytt är Asuka Fujita. Högersexan tillhör den rumänska storklubben Baia Mare och är absolut viktigast för Japans målskytte. Kroaterna Micijevic och Jezic är två personliga favoriter. Paraguays Fernanda Insfran växer 36 centimeter kortare än just Camila Micijevic. Insfran är högernia, Micijevic vänsternia. Vi får väl utgå från att Insfran inte punktmarkerar Micijevic i uppställt försvarsspel. Insfran annars en spännande spelartyp med sina 158 centimeter.

Grupp H:

Argentina: Manuela Pizzo
Kina: Zhang Haixia
Spanien: Carmen Martin, Alexandrina Barbosa Cabral
Österrike: Petra Blazek

Kommentar:
Argentinas Manuela Pizzo är kanske inte den största stjärnan i sitt landslag, men får klä skott här på grund av att hon tillhör Skara HF till vardags. En präglad målskytt dessutom. Spanien saknar Nerea Pena men Carmen Martin och Alexandrina Cabral är rätt stora stjärnor det också. Får lyfta detta Spanien till skyarna tillsammans med hemmapubliken, frågan är hur långt det kan gå. Österrikes rutinerade målvakt Petra Blazek blir livsviktig för alplandet i förlängningen av turneringen.