Världsmästerskapet i Sverige och Polen ska nu kastas igång. Nedan listar vi stjärnor att hålla ett extra öga på under VM-turneringen 2023. Lag för lag.

Grupp A

Chile

Erwin Feuchtmann (Fenix Toulouse)
Emil Feuchtmann (CB Alicante)
Rodrigo Salinas (CD Bidasoa)

Iran

Mojtaba Heidarpour (Foolad Mobarakeh Sepahan)
Pouya Norouzinejad, VfL Eintracht Hagen
Mohammad Siavoushi (Foolad Makarabeh Sepahan)

Montenegro

Nebojsa Simic (MT Melsungen)
Milos Vujovic (Füchse Berlin)
Vasko Sevaljevic (Redbergslids IK)

Spanien

Gonzalo Perez de Vargas (Barcelona)
Gedeon Guardiola (TBV Lemgo)
Alex Dujshebaev (Vive Kielce)

Kommentar:
En väldigt svårtippad grupp, förutom att Spanien lär toppa. I övrigt hyfsat generöst att ge både Iran och Chile tre stjärnor vardera i varje lag, men ändå rättvist. När det gäller Chile så är det lätt att minnas ett charmigt landslag för två år sedan där trion ovan var avgörande tillsammans med mittsexan Esteban Salinas. Chile alltför ojämna, men hade alla spelare i laget hållit nivån som bröderna Feuchtmann hade det varit soligare gällande tippningen. Iran är väldigt anonyma sett till namn och klubbadresser, låt er ej luras dock. Ett skickligt lag på många håll och kanter. Montenegro är alltid spännande. Laget har en sak: KARAKTÄR. Detta genomstrålas inte minst i förbundskapten Zoran Roganovic men kanske framför allt i målvakten Nebojsa Simic. Milos Vujovic är en supermålskytt likt damernas Jovanka Radicevic, bara på andra kanten. Spanien är Spanien, och har ett erfaret och ålderstiget lag. Målvakten Perez de Vargas är superbäst i världen enligt många. Guardiola är fortsatt viktig på linjen för spanjorerna med sin erfarenhet. Sedan finns Dujshebaev som kan göra mål på i stort sett allting. Kanske en av turneringens största stjärnor, så här på förhand.

Grupp B

Frankrike

Dika Mem (Barcelona)
Nikola Karabatic (PSG)
Dylan Nahi (Vive Kielce)

Polen

Adam Morawski (MT Melsungen)
Szymon Sicko (Vive Kielce)
Arkadiusz Moryto (Vive Kielce)

Saudiarabien

Hassan Al-Turaiki (Khaleej)
Hussain Furaij (Al-Noor)

Slovenien

Blaz Janc (Barcelona)
Borut Mackovsek (Pick Szeged)
Dean Bombac (Pick Szeged)

Kommentar:
Frankrike är förhandsfavoriter, eller med bland dessa åtminstone. Dika Mem högsta världsklass, Karabatic har uppnått över 1250 landslagsmål…. Och sen saknas Hugo Descat. Vänstersexan har aldrig missat ett skott (typ) och där hoppas nog fransmännen att den orädde Dylan Nahi ska fylla upp luckan. Polen ska under sitt hemmamästerskap försöka imponera mer än man sett de senaste åren. Det hoppas vi såklart på. I sådana fall måste Morawski spela bra i målet och Moryto stå för målen på sin högerkant och i kontringsspelet. Saudiarabien har med ett par 18-åringar som gjort en del mål från högerkanten, det tar plats här. Saudierna är svårbedömda. Slovenien är helt underbara stundtals men också ojämna. Kan Bombac och Janc visa högform så kan Slovenien ta sig långt.

Grupp C

Brasilien

Joao Silva (Dinamo Bukarest)
Raul Nantes (Al Ahly)
Gustavo Rodrigues (Pontaul-Combault)

Kap Verde

Leandro Semedo (Benfica)
Ivo Santos (Bergischer HC)
Gualther Furtado (Club Cisne)

Uruguay

Diego Morandeira (Club Mislata)
Alejandro Velasco (Colegio Aleman)
Zion Ramos (HK Malmö)

Sverige

Andreas Palicka (PSG)
Jim Gottfridsson (Flensburg-Handewitt)
Hampus Wanne (Barcelona)
Felix Claar (Ålborg)
Eric Johansson (THW Kiel)

Kommentar:
Inte den stjärntätaste gruppen, så är det bara. Men visst går det att hitta lite guldklimpar. Lite Benfica-spelare hos Kap Verde exempelvis. Mittsexan Ivo Santos har dessutom sett Max Darj i träning och tampats med honom under åren, det räcker för att få lite fighting-spirit. Svensken och Malmö-killen Zion Ramos (född i Uruguay) är i grunden den enda att nämna i ett lågt rankat Uruguay. Blir häftigt att se 20-åringen mot just Sverige. Brasilien har i grunden det bästa laget av alla bakom Sverige och flest stjärnor, trion ovan är kanske de mest starka namnen även om ”brassarna” har en del annat. När det gäller Sverige, ja då kan man välja hela laget i stort sett för att prata om stjärnspelare. Den svenska bredden är brutal, och kanske bäst i hela VM tillsammans med Danmark. Målvaktskaraktären Andreas Palicka formtoppar nästan alltid i landslaget och behöver göra detsamma denna gång för att Sverige ska nå ny mästerskapsmedalj. Spelmotorn Jim Gottfridsson är viktigast, utan tvekan. Ledare på och utanför planen, och världens bästa spelare. Hampus Wanne ska göra målen, inte minst från sju meter, men också i kontringar. Felix Claar styr ”andrakedjan” med sin frejdiga spelstil på mittnio. Där får han sällskap av vänsternian Eric Johansson som är en av de mest spännande spelarna i hela turneringen. Har gjort succé i storklubben Kiel under säsongen men har inte riktigt blommat ut i landslaget ännu.

Grupp D

Island

Viktor Gisli Hallgrimsson (HBC Nantes)
Aron Palmarsson (Ålborg)
Omar Ingi Magnusson (SC Magdeburg)

Ungern

Gabor Ancsin (Tatabanya KC)
Richard Bodo (Pick Szeged)
Bence Banhidi (Pick Szeged)

Portugal

Fransisco da Mota Costa (Sporting Lissabon)
Luis Frade (Barcelona)
Rui Silva (Porto)

Sydkorea

Ha Tae-hyun (SK Hawks)
Shin Jae-seop (Hanam HC)
Kim Jin-young (Ademar Leon)

Kommentar:
En av de roligare grupperna i hela VM, och den spelas i Kristianstad. Mums för hela Skåne, men mestadels för handbollsstaden Kristianstad. Island är det stjärntätaste lagen i gruppen, och kanske ett av de roligaste lagen i hela VM att titta på. Håll ögonen på den offensiva duon Palmarsson och Ingi Magnusson (tillsammans med många fler). Nu har dessutom Island hittat en toppmålvakt i Viktor Gisli Hallgrimsson, en ung och storväxt målvakt med ljus framtid. Ungern har tappat lite i stjärnglans, men ligan hemma i Ungern är fortsatt hyfsat stark med några inhemska influenser. Storväxt landslag. Portugal är superspännande i år med erfarenhet OCH framför allt talang på väg. 17-årige Fransisco da Mota Costa gjorde slarvsylta i U20-EM i somras tillsammans med brorsan Martim, och kan göra avtryck redan i år. Luis Frade är mittsexan som kan få utväxling för hela handbollsvärlden i år, trots redan stor erfarenhet, missade EM i våras exempelvis. Sydkorea är spännande, men ej stjärntätt. Senast det begav sig var det massa ”juniorer” eller åtminstone universitetsspelare, och en del av dessa är kvar. Spännande lag, men ovisst.

Grupp E

Algeriet

Hichem Daoud (Limoges)
Khalifa Ghedbane (Dinamo Bukarest)
Ayoub Abdi (Fenix Toulouse)

Tyskland

Johannes Golla (Flensburg-Handewitt)
Juri Knorr (Rhein-Neckar Löwen)
Julian Köster (VfL Gummersbach)

Serbien

Mijajlo Marsenic (Füchse Berlin)
Jovica Nikolic (HSG Wetzlar)
Lazar Kukic (Dinamo Bukarest)

Qatar

Youssef Benali (Pays d’Aix)
Rafael Capote (Al Duhail)
Eldar Memisevic (Al Rayyan)

Kommentar:
Spännande grupp där Serbien och Tyskland tampas om de två förstaplatserna gissningsvis. Tyskarna har lite generationsväxling. Fick ju prova halva handbollstyskland under EM senast p.g.a. en del covid-fall. Nu väntar dock ett mästerskap där Golla blir viktig på linjen IGEN, och där unga Juri Knorr och Julian Köster ska fortsätta med målskyttet. Serbien då? Mums! Det är ingen tillfällighet att serberna besegrade Sverige i genrepet. Lazar Kukic är spelfördelaren, och en häftig sådan. Qatar saknar den stora stjärnan Frankis Marzo, som vann skytteligan i VM 2021. Rafael Capote är dock kvar i truppen och bör kunna glänsa igen. Qatars trupp är annars rätt anonym, med endast inhemska spelare som sig bör. Och så lite serb-influerat såklart, även om den biten minskat.

Grupp F

Argentina

Diego Simonet (Montpellier)
Pablo Simonet (Ciudad Encantada)
Lucas Moscariello (Montpellier)

Nederländerna

Luc Steins (PSG)
Kay Smits (SC Magdeburg)
Bobby Schagen (TBV Lemgo)

Nordmakedonien

Filip Taleski (RK Vardar)
Dejan Manaskov (RK Vardar)
Goce Gergievski (RK Vardar)

Norge

Sander Sagosen (THW Kiel)
Magnus Röd (Flensburg-Handewitt)
Torbjörn Bergerud (Kolstad)

Kommentar:
Bolltrollaren Diego Simonet bär Argentina på sina axlar, ett ganska frejdigt argentinskt lag. Staffan Olsson coachar Nederländerna, ett lag med två superstjärnor i Luc Steins och Kay Smits men med en dålig bredd. Olsson får göra mycket för att få igång den duon, gör han det så kan holländarna gå långt om laget bakom presterar. Nordmakedoniens största stjärna någonsin och fortfarande är Kirill Lazarov, han är nu endast förpassad till bänken som förbundskapten. Gjorde ingen succé som spelande förbundskapten, men kanske kan göra bättre resultat nu. Har ett ungt och oerfaret lag att trolla med, med trion ovan som undantaget. Norge då? Jodå, Sander Sagosen är fortsatt nyckelspelaren trots en ganska seg säsongsstart. Om han inte trummar igång, då vette tusan. Magnus Röd får dock äntligen spela mästerskap igen, och är en otrolig spelare i båda ändar. Målvakten Bergerud kan bli etta, och blir då tredje nyckelspelaren. Konkurrens med Säverås där.

Grupp G

Kroatien

Dominik Kuzmanovic (RK Nexe)
Domagoj Duvnjak (Kiel)
Luka Cindric (Barcelona)

Egypten

Ahmed Hesham (Nimes)
Hassan Khaddah (Zamalek)
Yehia Elderaa (Telekom Veszprem)

USA

Aboubakar Fofana (Angers)
Jonas Strömberg (Lugi HF)
Gary Hines (Langenfeld)

Marocko

Alae Laaroussi (Am El Fida)
Mohammed Ezzine (AS FAR)
Ryad Lekni (Caen)

Kommentar:
All respekt till staden Jönköping och Husqvarna Garden. Men det kommer inte krylla av stjärnor i Småland under denna vecka när dessa VM-lag kommer. Men Egypten har ett jäkla roligt lag, och ett av de bättre. Dark horse under VM på hemmaplan, varför inte i år igen. Saknar dock ett par för starka namn för att utmana rejält. Kroatien är Kroatien, och har kvar Duvnjak. Målvaktstalangen Kuzmanovic står möjligen inför sitt genombrott. USA gör sitt första VM, vilket är intressant i sig, missade ju Egypten-VM p.g.a. covid. Lite svenskinfluerat, vilket är skoj, med ovan nämnda Strömberg samt Maximilian Binderis och Douglas Otterström bland andra.

Grupp H

Bahrain

Hussain Alsayyad (Khaleej)
Qasim Qanbar (Barbar)
Mohamed Habib (Al-Shabab)

Belgien

Jef Lettens (Fenix Toulouse)
Simon Ooms (US Ivry)
Tom Robyns (Sarain Loiret)

Danmark

Mathias Gidsel (Füchse Berlin)
Simon Pytlick (GOG)
Niklas Landin (Kiel)

Tunisien

Mohamed Darmoul (GWD Minden)
Islam Jebali (Hammamet)
Hazem Bacha (Esperance)

Kommentar:
En ganska rolig grupp som Malmö får till sig, där danskarna såklart är mest stjärntätt. Och då är inte ens Mikkel Hansen med i trion. GOG spottar ut talang, Simon Pytlick är the next ”big thing”. Mathias Gidsel är fortsatt världsbäst, men har dragits med skador. Niklas Landin i målet är allt som behövs för ett nytt VM-guld. Belgien är anonyma, men kanske på frammarsch, Jef Lettens stormålvakt där och mycket viktig. Tunisien är spännande men ovisst, Darmoul möjligen mest spännande av alla.