Sverige fick med sig en fin seger in till VM-starten på fredag. Tyskland besegrades med 30-23 i Lund i genrepet inför hemma-VM.

Under söndagen spelade Sverige sitt definitiva VM-genrep mot Tyskland i Lund. Damlandslaget förlorade fredagens match mot Tyskland och sökte nu revansch för att hitta formen inför världsmästerskapet som börjar på fredagen den 1 december mot Kina i Göteborg.

Sverige kom ut revanschsuget och fick en väldigt fin inledning med ledning 4-0 efter fem minuter där några enklare mål och bra försvarsspel bäddade för ledningen. Johanna Bundsen var dessutom stundtals fantastisk i målet och tillät en svensk ledning med 11-3 efter 15 spelade minuter och Blågult var i förarsätet.

Det var fortsatt Sverige som var bäst i första halvlek men målvakterna i båda lagen glänste starkast. Johanna Bundsen var väldigt bra under sina 20 minuter i första halvlek och Irma Schjött kom in i slutet på halvleken, detta samtidigt som Tysklands målvakter också spelade bra när Sverige forcerade fram i anfallsvåg på anfallsvåg.

En svag svensk avslutning på första halvleken gav Tyskland möjligheten att knappa in på sitt underläge och ett roterande svenskt landslag fick se många bollar gå in bakom nyss nämnde Schjött. Sverige gick dock in till halvtidsvilan med ledning 15-12.

I den andra halvleken började Sverige dåligt och slarvigt vilket innebar att ett effektivt Tyskland gick upp till oavgjort 17-17 efter sju minuter. Det kom också oroande bilder på Linn Blohm som i samband med en utvisning fick kliva av matchen och linda foten, vilket inte bådar gott inför ett kommande hemma-VM. På planen började dock Sverige hitta tillbaka där Jamina Roberts var drivande i att Sverige återtog ledningen i matchen och hade ett tvåmålsövertag under en period.

Sverige ledde med 24-21 med tio minuter kvar av matchen efter att Evelina Eriksson kommit in i det svenska målet med några fina räddningar. Efter en tysk utvisning kunde Sverige utöka sin ledning ytterligare och ledde med 26-22 med sju minuter kvar och en svensk seger såg ut att bli ett faktum.

Och vinst skulle det bli. Efter 60 minuter handboll fick Sverige gå hem med segern efter slutsiffrorna 30-23 och Sverige kan därmed lämna Skåne och det förberedande VM-lägret med en vinst och en förlust mot Tyskland. Blågult stod för en imponerande insats vilket visar på en bra form inför damernas handbolls-VM 2023 den 29 november till 17 december.

På fredagen 1 december står Sverige i sin VM-premiär mot Kina med start 20:30 i Scandinavium och Göteborg, en match som också sänds på TV6 och Viaplay.

Sverige – Tyskland, 30-23 (15-12)