Sveriges damlandslag tog en fin seger i träningslandskampen mot Danmark. Publiken i Helsingborg Arena fick se ett frejdigt och offensivt Sverige besegra Danmark med 34-30.

Under onsdagskvällen spelade Sverige match mot Danmark hemma i Helsingborg Arena. Två av Europas bästa handbollsnationer (Danmark med EM-silver i vintras) ska ju anordna VM tillsammans med Norge i november/december där just Helsingborg är en av de svenska värdstäderna.

Det var en härlig och frejdig inledning på matchen inför de tillresta. Både Sverige och Danmark imponerade offensivt, vilket naturligtvis gav lite övrigt att önska i försvarsspelet. Sverige var dock glada med att kunna sätta sina anfallsvarianter, något som var svårare mot Frankrike i mars-landskamperna.

Blågult imponerade stundtals i första halvlek och hade i perioder en ledning med fyra bollar efter att den första kvarten böljat fram och tillbaka på resultattavlan, med jämna steg hela tiden. Trots en svensk fyramålsledning efter 20 minuter kvitterade Danmark fem minuter senare. Med den unge vänstersexan Jennifer Johanssons två mål i slutet av halvleken kunde dock Sverige gå in till halvtidsvilan med ledning 18-16.

Andra halvlek

Sverige rivstartade i andra halvlek med ett par snabba och fina mål i en effektiv start. Vänstersexan Jennifer Johansson var bra i slutet på första halvlek och kollegan Elin Hansson visade sina färdigheter på vänstersex i början på andra halvlek med både bra försvarsspel och fina avslut.

Efter 41 minuter ledde Sverige med 25-21 efter en bra start på sista 30 minuterna, och två minuter senare hade Sverige utökat till 27-21. Blågult imponerade stort i andra halvlek, framför allt offensivt den första kvarten. Nästan allt gick in för Sverige. Och när nyss inbytte Evelina Eriksson fick göra lite räddningar i det svenska målet så var det mer eller mindre klasskillnad i mitten av andra halvlek.

Det mest imponerande med den svenska offensiven var de olika målskyttarna, och olika valen i anfallsspelet. Alla spelare var delaktiga framåt och de allra flesta hamnade i målprotokollet. Jenny Carlson var spelmotor och blev utnämnd till ”Matchens spelare”.

Sverige skulle till slut också vinna matchen, deras första seger mot Danmark på sex år. Slutresultatet skrevs till 34-30 i en väldigt målrik och härlig tillställning i Helsingborg.

Noterbart är att Sverige rullade på tre målvakter matchen igenom. Johanna Bundsen, Jessica Ryde och Evelina Eriksson fick 20 minuter var att visa upp sig, i den ordningen. Sverige och Danmark möts igen på tisdag (11 april), den gången i Danmark och Köpenhamn.

Handbolls-VM.nu vill dessutom passa på att gratulera Nathalie Hagman till 200 landskamper i den svenska tröjan och Jamina Roberts till priset som årets spelare i svensk handboll (som delades ut i samband med matchen).

Sverige – Danmark, 34-30 (18-16)

Målskyttar:

Sverige:
Nathalie Hagman 6, Jenny Carlson 6, Linn Blohm 5, Jamina Roberts 4, Elin Hansson 4, Jennifer Johansson 3, Carin Strömberg 2, Emma Lindqvist 2, Tyra Axnér, Nina Koppang.

Danmark:
Kristina Jørgensen 6, Anne Mette Hansen 5, Trine Østergaard 3, Rikke Iversen 3, Emma Friis 3, Line Haugsted 2, Simone Cathrine Petersen 2, Sarah Iversen 2, Elma Halilcevic, Louise Burgaard, Kathrine Heindahl, Julie Scaglione.