Sverige lyckades till slut att besegra Japan i OS-gruppspelets andra match. Hampus Wanne blev bästa målskytt med sina åtta mål när Sverige besegrade värdnationen med 28-26.

Under måndagseftermiddagen spelade Sveriges herrar sin andra match i OS-gruppspelet när man ställdes mot värdnationen Japan. Sverige hade en relativt skakig premiärmatch mot Bahrain när man till slut vann med uddamålet trots att man var stora favoriter inför. Japan i sin tur förlorade mot Danmark med 17 bollar och såg inte speciellt övertygande ut. Men det skulle bli en tuff match, även detta för de svenska herrarna.

Sverige började i ett rasande högt tempo under de första fem minuterna och tog ledningen med några bollar. Sedan slarvade det svenska laget en del i försvarsspelet men även i anfallsspelet, vilket Japan utnyttjade på ett bra sätt. Japanerna ledde under en period i den första halvleken. Men annars så var det Sverige som i stort sett hade ledningen hela tiden, utan att på något sätt övertyga.

Men Sverige kunde gå in i halvtidsvilan med en något betryggande ledning då det stod 17-14 till svensk favör på poängtavlan och man ledde alltså med tre bollar inför den andra halvleken.

Den andra halvleken fortsatte egentligen på samma sätt som den första. Sverige ledde med några fler bollar under en period och Japan pressade Sverige stundtals men var aldrig riktigt nära på att komma ifatt målmässigt i början av halvleken, även fast man imponerade. Sverige spelade upp sig i försvarsspelet en aning och lyckades med att täppa till lite fler ytor men det såg inte ut som att Glenn Solberg och hans mannar fick det att stämma som under VM i vintras.

Med fem minuter kvar hade Sverige en ledning med två bollar och det var match igen. Japan hade mycket energi och deras målvakt började att storspela. Efter att Niclas Ekberg sköt i stolpen med fyra minuter kvar kunde japanerna sedan 26-27 på straff och minska underläget till ett mål.

Men istället för en japansk kvittering så kunde Hampus Wanne avgöra matchen till svensk favör med bara 30 sekunder kvar. Svensk seger med 28-26 efter en liten rysare på sluttampen.