Sverige är ett steg närmare kvartsfinal i VM. Detta efter att man gjorde sitt och besegrade Rumänien med 34-30. Nu väntar en rysare mellan Nederländerna och Norge för att avgöra om Sverige spelar kvartsfinal eller inte.

Under måndagskvällen så spelade Sverige en viktig match i handbolls-VM i jakten på en kvartsfinalplats. Ett avsågat Rumänien stod för motståndet, men rumänskorna skulle visa sig väldigt hungriga på en seger trots det.

Matchen började i ett rasande tempo där Sverige fortsatte att vilja göra mål via sitt snabba kontringsspel medan Rumänien gjorde några mål via spel med sin linjespelare Crina Pintea. Den långa mittsexan skapade oreda i det svenska försvaret tillsammans med starka niometersspelare i det rumänska laget.

Matchen stod och vägde en aning under de första tio minuterna innan Sverige tog ett mindre grepp om matchen. Efter drygt halva den första halvleken spelad så ledde Sverige med tre bollar och visade fin kvalitet i båda ändar av planen.

Men Rumänien gav sig inte i den första halvleken. Vid flera tillfällen så åt man upp underläget och närmade sig Sverige målmässigt. Men trots att Rumänien höll måttet med Sverige halvleken igenom så kunde Sverige kontrollera händelserna på ett bra sätt, och fortsätta i förarsätet. Efter de första 30 minuterna så gick det att konstatera att Sveriges effektivitet bar frukt och Sverige ledde med 19-14. Jessica Ryde gjorde en bra första halvlek i målet, Johanna Bundsen kom också in och tog två straffar i viktiga skeden.

Andra halvlek

Sverige började starkt även i den andra halvleken. Till TV6 så sa assisterande förbundskapten Johanna Wiberg att Sverige behövde kontrollera att Rumänien förmodligen skulle komma ut i ett högt tempo. Något som också blev fallet. Rumänien kom ut med en hög energi och Sverige gjorde allt i sin makt för att behålla femmålsledningen. Men rumänskornas energi och höga försvarsspel satte griller i huvudena på Sverige, och ledningen minskade en aning.

När tio minuter hade gått av den andra halvleken så hade det svenska spelet låst sig och Rumänien hade kunnat knappa in med tre bollar, då Sverige ”bara” ledde med 22-20. Men med dryga kvarten kvar så hade Sverige återtagit kontrollen och ledde med fem bollar återigen.

Sverige såg ut att ha en bättre ork än rumänskorna över längre perioder. Den svenska bredden var stundtals avgörande för att återta greppet, då flera spelare visade framfötterna, däribland Jenny Carlson. Vänsternian gjorde ett fantastiskt inhopp i slutet på den andra halvleken.

Den svenska kreativiteten tillsammans med ett starkt försvarsspel och målvaktsspel bäddade för svensk seger. Sverige vann -till slut med 34-30.

I och med segern så är Sverige i detta nu gruppsegrare. Men resultatet i matchen emellan Nederländerna och Norge blir avgörande för det svenska lagets framtid i turneringen. Om matchen mellan Nederländerna och Norge får en vinnare så är Sverige klart för kvartsfinal. Om Nederländerna och Norge spelar oavgjort och gör färre än 30 mål vardera så är Sverige också vidare, då som gruppsegrare. Ett annat möjligt scenario för svenskt kvartsfinalavancemang är om Nederländerna och Norge spelar 31-31.

Spelar Nederländerna och Norge oavgjort men gör fler än 31 mål vardera så missar Sverige kvartsfinal, trots att man inte förlorat en enda match under turneringens gång. Matchen mellan Nederländerna och Norge spelas 20:30 ikväll och sänds på TV6 och Viaplay.