Sveriges damlandslag i handboll är klara för OS i Paris i sommar. Detta står klart efter en planenlig överkörning av Storbritannien med 52-8.

Under söndagen spelade Sverige sin sista match under OS-kvalet i Debrecen. Efter förlusten mot Ungern var det svenska läget ändå bra för en möjlig OS-plats. Seger mot Storbritannien skulle ge en OS-plats. Storbritannien fick en gratisplats till kvalet efter att Kamerun drog sig ur på grund av visum-strul. Britterna var dock knappast förtjänta av platsen då man exempelvis inte spelat EM-kval sedan 2012.

Men visst: match skulle det bli och Storbritannien ska ha tack för att de ställde upp. Och enligt förbundskapten Tomas Axnér skulle han ”gå hem från Ungern till Sverige” vid förlust idag. Men förbundskaptenen behöver inte oroa sig längre. Sverige gjorde historien väldigt kort med Storbritannien och man vann till slut med förkrossande 52-8.

I och med segern är Sverige klara för de Olympiska Spelen 2024 och dess handbollsturnering på damsidan. Även herrlandslaget spelar OS i sommar, vilket innebär att det blir en händelserik handbollsperiod till sommaren, där OS spelas den 25 juli till 11 augusti.

Blågult går vidare till OS tillsammans med Ungern från gruppen, ett Ungern som vann gruppen då man tog tre raka segrar.

Sverige – Storbritannien, 52-8 (26-6)

Storbritannien: Katherine Kesselring 4, Holly Luke, Camilla Salter, Floran Steeples, Heidi Warren, 
Sverige: Nathalie Hagman 12, Jennifer Johansson 9, Kristin Thorleifsdóttir 8, Carin Strömberg 7, Tyra Axnér 5, Nina Koppang 4, Elin Hansson 3, Mathilda Lundström 2, Nina Dano, Olivia Löfqvist,