Sverige tog en fin avslutande seger i Scandinavium. Blågult är fortsatt obesegrade i VM efter seger med 32-30 mot Portugal. Portugal blev därmed blåsta på kvartsfinalplatsen som istället går till Ungern.

Under söndagen spelade Sverige sin sista match i Göteborg och Scandinavium för den här gången. Redan kvartsfinalklara Sverige ville avsluta snyggt mot Portugal, som i sin tur hade en kvartsfinalplats att spela om. En portugisisk poäng i mötet skulle räcka för avancemang.

Glenn Solberg valde att sätta Andreas Palicka och Albin Lagergren på läktaren, en duo som gjort succé i VM hittills. Detta förmodligen för att vila inför kommande kvartsfinal på onsdag. Mikael Appelgren startade i målet, Hampus Wanne och Daniel Pettersson tog varsin kant med Max Darj på sex meter. På nio meter startade Jim Gottfridsson tillsammans med Lukas Sandell och Jonathan Carlsbogård.

Publiken stöttade än en gång upp det svenska laget i Scandinavium en sista gång innan avresan till Stockholm imorgon måndag. De tillresta fick se matchens första mål efter fem minuter från Eric Johansson. Dessförinnan hade publiken fått se en straffmiss från Hampus Wanne, dubbla fina räddningar från Mikael Appelgren och tre ramträffar i matchen.

Portugal visade verkligen att man hade mycket att spela för och var starka inledningsvis. Efter en kvart ledde portugiserna med 7-8 efter en fin inledning. Sverige tog dock tillbaka sin ledning med två snabba mål tätt efter, samtidigt som man bytte in fräscha ben i Felix Claar och Linus Persson på nio meter bland annat.

Sverige tappade sin ledning dock, och fick gå in till halvtidsvilan med underläge 13-14 mot ett frejdigt spelande Portugal med den 17-årige supertalangen Francisco Costa i spetsen.

Andra halvlek

Tobias Thulin startade i det svenska målet när andra halvlek kastades igång. Även Oscar Bergendahl och Lucas Pellas fick sina första minuter i matchen och den sistnämnde kvitterade direkt för Sverige men missade sedan nästa chans för att ge Blågult ledningen.

Sverige tog ledningen först efter åtta minuter i halvleken till 17-16. Tobias Thulin stod för en fin start i det svenska målet och stod för några räddningar inledningsvis, även om vissa räddningar var förgäves när domarparet pekade på straffkast i samma situation. Sverige stack ifrån till en fyramålsledning efter 13 minuter och fick utan tvekan en perfekt start på andra halvlek. Tre minuter senare var det ledning med sex bollar för Blågult, och Portugal såg ut att vara i brygga.

Portugiserna trappade in på den svenska ledningen och med åtta minuter kvar av matchen skiljde det endast två mål lagen emellan. Sverige hade matchen igenom svårt att stoppa Portugals stora mittsexa Victor Iturriza. Men i slutminuterna stod Tobias Thulin för två viktiga och stora räddningar mot mittsexan, något som var avgörande i matchen. När Olle Forsell Schefvert skickade in 29-26 i öppen kasse med tre minuter kvar kändes nästan matchen avgjord.

Sverige vann till slut med 32-30 och tog sin sjätte raka seger i VM. Portugal missade därmed chansen att nå kvartsfinal då man behövde en poäng. Ungern kommer istället att göra Sverige sällskap till kvartsfinalerna i Stockholm nästa vecka.

Sverige – Portugal 32-30 (13-14)