Sveriges damlandslag i handboll förlorade nyckelmatchen mot Ungern i OS-kvalet. Men förutsättningarna är bra. Nu behöver Sverige besegra Storbritannien för att nå OS, detta på söndag.

Under fredagskvällen kunde Sverige definitivt säkra en OS-biljett vid seger. För motståndet stod dock ett taggat Ungern i ungerska Debrecen inför storpublik. Ungern började allra bäst och man fick med sig publiken tidigt när man gick upp i en fyramålsledning efter åtta-nio minuter. Ungerns Katrin Klujber dominerade på bannan när Sverige var dåliga bakåt och framåt, men där Johanna Bundsen höll nere siffrorna.

Sverige spelade upp sig efter Tomas Axnérs timeout och man låg bara under med ett mål efter en kvart och man var ikapp efter 16 och en halv minut till 7-7. Men efter en väldigt dålig period för Blågult fick man tre mål bakåt och inga mål framåt. Precis som det ska vara i handboll så svängde det en del.

Det var framför allt framåt som Sverige var svagt, där man såg stressade ut i många avslutslägen. Ungern var inte stressade och såg ut att njuta av hemmapublikens stöd. Ungern ledde rättvist efter första halvlek med 15-11.

I andra halvlek började Sverige övertygande och man hämtade in sitt underläge till 17-17 efter sju-åtta minuter i andra halvlek, efter en imponerande start. Efter den svenska uppryckningen kom ytterligare en dålig svensk period med halva halvleken spelad där man slarvade och där Ungerns målvakt övertygade. Ungern ledde med tre mål med kvarten kvar.

Blanka Biro i Ungerns mål var ett monster i andra halvlek och även om Sverige absolut slarvade offensivt så var det inte lätt när man väl tog sig fram. Men Johanna Bundsen spelade också bra, och gav Sverige chansen i slutet. Sverige hämtade upp sitt underläge till ungersk ledning till 24-23 med fem minuter kvar.

Men Bundsens spel hjälpte inte. Sverige tog inte till vara på chansen, inte ens i numerärt övertag, och matchen slutade i ungersk seger. Ungern vann inför hemmapubliken med 28-25. Men en förlust med ”bara” tre mål är bra för Sverige, som nu i små drag nästan säkrat en OS-plats trots fredagens förlust.

Nu krävs brittisk seger mot Japan ikväll och brittisk seger mot Sverige på söndag för att hindra Sverige från en OS-plats, vilket inte ska vara möjligt sett till britternas status.

– Om det händer så går jag hem (från Ungern, reds anm). Storbritannien är ett av Europas sämsta lag, kanske ett av världens sämsta lag. Att det ska ske går nog inte att spela på hos spelbolagen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till Kanal 5-studion efter matchen.

Sverige möter Storbritannien på söndag (16:45) där man med största sannolikhet kommer att vinna och säkra OS-platsen, om Japan alltså besegrar britterna ikväll.

Om Japan besegrar Ungern (och Storbritannien) hamnar Ungern, Sverige och Japan på fyra poäng (om Sverige besegrar Storbritannien). Då räknar man inbördes målskillnad där Sverige har +4 i detta nu, Ungern +3 och Japan -7. Men då Japan och Ungern har en match att spela så ska målskillnaden förändras där men Sverige kan inte släppa båda länderna förbi sig, så vid seger mot blåbärsnationen Storbritannien är OS-platsen säkrad. Oavsett utgång i matchen mellan Japan och Ungern. Men Japan ska förstås också besegra Storbritannien under fredagen.

Ungern – Sverige, 28-25 (15-11)

Ungern: Czenge Kuczora 8, Katrin Klujber 7, Viktoria Györi-Lukacs 6, Kinga Debreczeni 2, Nadine Schatzl 2, Petrą Vamos, Ręką Bordas, Petrą Simon.

Sverige: Jenny Carlson 6, Linn Blohm 4, Kristin Thorleifsdóttir 4, Nathalie Hagman 4, Nina Dano, Emma Lindqvist, Sofia Hvenfelt, Elin Hansson, Tyra Axnér, Carin Strömberg.