Sverige är vinnare av Grupp 1 i Huvudrundan efter full pott. Detta efter seger mot Montenegro med 32-25 i avslutningsmatchen. Nu ställs Sverige mot Tyskland i kvartsfinal på onsdag klockan 17:30.

Under söndagskvällen spelade Sverige mot Montenegro i damernas handbolls-VM 2023. Matchen var den allra sista VM-matchen i Göteborg för den här gången innan båda lagen åker till danska Herning för kvartsfinaler på onsdag. Matchen handlade om gruppseger där säkerligen båda lagen ville knipa två poäng för gruppseger. Montenegro behövde två poäng för att gå om Sverige i sluttabellen medan kryss inte räckte för gruppseger för montenegrinerna.

Carin Strömberg gjorde sin första match för den svenska VM-truppen efter att hon ersatte Daniela de Jong under förra veckan men mittnian fick börja på bänken. Olivia Mellegård var först inskriven i truppen men avskrevs sent då vänstersexan fått feber och Sverige kom därför till spel med 15 spelare då det blev för sent att kalla in Nina Koppang eller Irma Schjött (båda på läktaren).

Första halvlek

Sverige började bäst med tre mål på tre skott medan Montenegro fick nöja sig med en boll i nät under matchens fyra första minuter. Blågult fortsatte sedan stänka in bollar med fem mål på fem avslut (ett anfall bortkastat dock) under matchens sex första minuter och publiken i Göteborg var igång. Johanna Bundsen började mycket bra i det svenska målet med flera komfortabla räddningar och en montenegrinsk straffmiss.

Efter kvarten spelade hade Sverige, som var väldigt effektiva under första tio minuterna, tappat lite mark mot Montenegro där matchen stod 9-7 till Sverige. Under de följande minuterna började dock Sverige dominera allt mer och målvakten Bundsen var en stor anledning till det med några fina och innovativa räddningar.

Under den andra halvan av första halvlek var Sverige framgångsrika i båda ändar av planen och släppte endast in två (!) mål på 15 minuter medan man gjorde sex mål framåt och gick in till halvtidsvilan med ledning 15-9.

– Vi kommer in i det direkt. Jag tycker att vi ångar på. Vi står bra i vårt försvar och har fått igång kontringarna, sade lagkapten Jamina Roberts i Viaplays sändning efter första halvlek.

Hon skojade också till det när hon fick frågan från reportern gällande hur det var att ha Johanna Bundsen som sista utpost.

– Det är helt lagom, sade Roberts med ett brett leende.

Andra halvlek

Carin Strömberg fick spela för svensk del när det vankades sex mot fem efter montenegrinska utvisningar och nästan varje gång den gamla lagkaptenen var inne så fick Sverige med sig fina chanser eller mål, däribland vid två tillfällen i början på andra halvlek.

Efter en bra inledning för svensk del så började Montenegro äta sig in i matchen efter drygt tio-elva spelade minuter med ett tremålsunderläge för Sveriges motståndare, ett underläge som Montenegro åt upp till två måls skillnad efter 13 minuter och då tog Tomas Axnér timeout där han var besviken på försvarsspelet.

Johanna Bundsen var bra för svensk del i första halvlek men räddade inte många bollar under första delen av andra halvlek vilket gjorde att Evelina Eriksson fick komma in med kvarten kvar. Efter Axnérs timeout satte Sverige ett par mål genom Linn Blohm för att öka gapet ner till Montenegro.

Montenegro spelade med hjärtat utanpå kroppen men spelade också osportsligt där man åkte på två utvisningar för filmning i matchen, detta i förhoppningen att skapa fördelar för sig själva i jakten på gruppseger. Blågult utnyttjade en av Montenegro filmningsutvisningar genom att göra två mål framåt och hålla tätt bakåt, något som satte grunden för matchens sista elva minuter där Sverige ledde med fem bollar.

När en effektiv Mathilda Lundström satte sitt tredje mål till 29-22 för Sverige med sju minuter kvar kändes det som att gruppsegern var i hamn. Och efter en bra avslutning med få montenegrinska mål blev två poäng och gruppsegern ett faktum.

Sverige orkade mer matchen igenom och tog en stark seger i Scandinavium. Inför en frejdig hemmapublik tog Sverige sin sjätte seger i Göteborg och säkrade gruppsegern efter 32-25 mot Montenegro.

För Sverige väntar nu flytt till Herning (Danmark) där kvartsfinalen spelas onsdag kväll (17:30). För motståndet i kvartsfinalen står Tyskland, ett motstånd som Sverige mötte i VM-genrepen (en vinst, en förlust). Danmark är vinnare av Grupp 3 efter seger i avslutningen mot just Tyskland och får i sin tur möta Montenegro på hemmaplan i Herning, även den matchen spelas på onsdag.

Sverige – Montenegro, 32-25 (15-9)

Svenska målskyttar:
Nathalie Hagman 6, Jamina Roberts 6, Jenny Carlson 5, Linn Blohm 4, Elin Hansson 3, Mathilda Lundström 3, Sofia Hvenfelt 2, Kristin Thorleifsdóttir 2, Tyra Axnér.

Så spelas alla kvartsfinaler

12 december:

Frankrike – Tjeckien
17:30

Norge – Nederländerna
20:30

13 december:

Sverige – Tyskland
17:30

Danmark – Montenegro
20:30