Sveriges damlandslag blev under lördagen klara för OS i Tokyo efter att man besegrade Argentina med 34-21. I och med det svenska avancemanget spelar både damlandslaget och herrlandslaget OS-handboll i sommar.

Under förra helgen tog sig herrlandslaget till OS i Tokyo efter gruppsegern mot Tyskland och Slovenien. Denna helg har det varit damlandslagets tur att försöka ta sig till de Olympiska Spelen i sommar.

Efter det oavgjorda resultatet mot Spanien igår (fredag) hade Sverige allt i egna händer mot Argentina under lördagen. Svensk vinst innebar avancemang till OS i Tokyo.

Sverige var inför matchen stora favoriter och visade tidigt i matchen vilken klasskillnad som finns lagen emellan. Efter ett bra målvaktsspel av Johanna Bundsen och några fina kontringsmål, tog Sverige tidigt en bekväm ledning. Ledningen höll sig ända in till halvtidspausen, där siffrorna var 17-8 till svensk fördel.

Sverige fortsatte på den inslagna vägen i den andra halvleken och utnyttjade hålen i det argentinska försvarsspelet gång på gång. Efter drygt nio minuter av den andra halvleken utökade Sverige sin ledning till 13 bollar.

Efter den stora ledningen blev det svenska spelet lite mer avvaktande och man släppte in några lätta mål samtidigt som skärpan framåt inte var densamma som under tidigare perioder i matchen.

Efter en timeout från förbundskapten Tomas Axnér höjde dock Sverige sitt tempo ytterligare i matchen och hittade tillbaka rejält i målprotokollet igen.

Argentina närmade sig aldrig Sverige på riktigt i matchen, utan det svenska laget visade hela tiden att man var numret större. Slutsiffrorna skrevs till slut till 34-21.

I och med vinsten är Sverige alltså klart för OS i Tokyo i sommar. För Argentinas del väntar en avgörande match imorgon mot Spanien. För Argentinas del behövs en vinst för att kunna avancera till de Olympiska Spelen.

Matchen mellan Spanien och Argentina imorgon påverkar även Sveriges placering i kvalgruppen, vilket kan innebära en något enklare lottning för Sverige i sommar. Om Spanien vinner mot Argentina med fler än 13 mål, går Spanien vidare som gruppetta.